Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



17 sep. 2013

LILLA KANELBiTEN ur Hirams kokbok

Det här är en suverän födelsedagstårta! Min far fick den bakad till sej under många år på sin födelsedag. Enligt Hiramns kokbok skall man fylla med vispad grädde och smälta choklad över den sista och översta kanelbiten. Jag dekorerar efter vad som finns att tillgå beroende på årstid och vad som finns hemma. Nedan en version fylld med vispad grädde och finhackad mörkchoklad. dekorerad med färska blåbär, pecannötter och hackad choklad. Hirams orginalrecept hittar ni nedan.


Min version på Lilla Kanelbiten

blåbär, pecan, mörk choklad

LILLA KANELBITEN

185g smör
185g socker
1 ägg
90g vetemjöl
3-4 tsk kanel
Rör smör och socker pösigt. Blanda i ägget och rör i hop till en jämn smet. Tillsätt mjöl blandat med kanel. Bred ut smeten i smord långpanna (eller på bakplåtspapper) så att det täcker hela plåten och grädda till ljust bruna, 175º ugnsvärme. När svalnat dela i 2 eller 4 delar beroende på önskad storlek. Fyll med vispad grädde. Översta rået täcks med smält blockchoklad och rikligt med hackade rostade valnötter. Viktigt: Fyll tårtan precis innan servering! Annars suger kanelbiten i sej vätska och mjuknar...



Hirama kokbok 1960


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar