Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



27 nov. 2012

Pollaste amb escamarlans


Kyckling med havskräftor skulle väl vara den korrekta översättningen från katalanska. Rätten hör till kategorin "mar y montaña" (=hav och berg), dvs. en rätt som innehåller ätbart både från havet och bondgården. Det här är definitivt en av mina favoriträtter i Katalonien!


Pollastre amb Escamarlans


Ingredienser:
1 färsk kyckling styckad i ca. 10 delar
8 havskräftor (för 4 pers.)
olivolja
salt, peppar

1 lök
3 mogna tomater
ev. en liten bit grön paprika
en handfull rostade mandlar (ca. 10-15 st)
3 vitlöksklyftor
15 gr. mörkchoklad
4 skivor (baguette) bröd stekta i olivolja
persilja
1 glas torrt vin



Salta och peppra kyckligen, stek så att bitarna får färg och lägg åt sidan.
2 st. havskräftor per pers. Fräs hastigt i olivolja och lägg åt sidan.


Lägg åt sidan efter snabb fräsning, i olivolja förstås.


Fräs upp separat, först kyckling, sedan havskräftor, lägg åt sidan.


Och så går man över till den berömda spanska sofrito:n...

Sofrito:
1 lök
3 mogna tomater
ev. en liten bit grön paprika

Hacka löken fint och handmixa de mogna tomaterna. "Blondera löken (samt den finhackade paprikan) i olivolja under ca 10 min, höj värmen och lägg till tomatmix/juice. När sofrito:n reducerat i vätska och är en aning grötig, lägg till kyckling och havskräftor. Smaka av med salt o peppar o låt koka i hop ca 15 min.


sofrito
Stekt kyckling, frästa havskräftor och "sofrito"



Nu är det dags att tillsätta "picada:n"(=mortelstött mandel, vitlök, persilja, rostat bröd)

Picada (2ggr):
en handfull rostade mandlar (ca. 10-15 st)
3 vitlöksklyftor
persilja
15 gr. mörkchoklad
4 skivor (baguette) bröd stekta i olivolja

1 glas torrt vin

Stöt 10 rostade mandlar, 2 stekta brödskivor i olivolja tillsammans med 3 vitlöksklyftor och mörk choklad i en mortel.

Tillsätt "picada:n" samt ett litet glas vitt vin. Låt allt koka ihop. Servera!


Färdigköpt "picada"



1 kommentar:

  1. MUMS ! Det skall jag göra! skall bara hitta havskräftorna först här i fjällen..
    Puss!

    SvaraRadera