Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



15 juni 2011

Moster Ebbas dadelkaka

Har ni dadlar liggandes i skafferiet ända från jultiden? Det hade jag! i går hittade jag en hel påse (500g) längst bak i skåpet och kom att tänka på min moster Ebbas ljuvligt goda dadelkaka. Kommer i håg från de senaste somrarna ute på skäret att den brukar vara söt, lite kladdig och med tydliga smakinslag av "tjinuski". Sista förbrukningsdag på dadelpåsen visade 30.6.2011, så det var bara att leta upp receptet och börja direkt.

MOSTER EBBAS DADELKAKA

200 g dadlar
200 g smör
1 1/2 dl vatten

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat

2 ägg
1 1/2 dl socker

3 msk starkt kaffe

Börja med klippa de kärnfria dadlarna i mindre bitar och koka upp dem med smör och vatten tills dadlarna är mjuka. Låt svalna.

Vispa sockret med äggen och blanda sedan med mjölblandningen. Lägg till de svalnade dadlarna och tillsätt 3 msk starkt kaffe. Grädda i 175º ugn 50-60 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar