Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



30 nov. 2010

Gazpacho i oktober...

Det var en regnig och kall dag i slutet av oktober för nästan exakt 10 år sedan, jag hade precis landat i Katalonien och bodde på ett vandrarhem i gamla stan i väntan på en egen lya. En finsk kompis och jag beslöt oss för att äta lunch och gick dyblöta in på ett café och beställde gazpacho... Vi fick höjda ögonbryn och ett småskratt till svar, nej det var INTE rätta årstiden att beställa soppan! Nu 10 år senare förstår jag vad de menade. Gazpachon tar ut sin fulla rätt när man kokhet, svettig och framför allt törstig blir serverad denna iskalla läckra soppa mitt under den spanska högsommaren. Enligt min smak är den godare om den dricks i stället för att intas med sked och toppad med krutonger. Recept kommer att publiceras någon gång under nästa år, tidigast i juni.

16 nov. 2010

Äpplen och granater


Det finns otaliga recept som innehâller äpplen men hur är det med granatäpplen? Spanien är en av de största exportländerna i världen av denna frukt, ändå lyser recepten i sin frånvaro i detta soliga land. Granatäpplet tog sin väg in i Spanien genom morerna och lämnade även efter sig en stad med samma namn (Granada). Denna fräscha frukt som mognar pâ senhösten är saftig och skall ha läkande effekter. Ofta är fröna djupt röda men lika ofta köper man "grisen i säcken" och när man väl öppnar den kan den ha en blekt rosa färg som inte alls är lika dekorerande.

Ändras vår smak genom åren?

Anna Beata undrar...är det lika gott, och sparar vi verkligen tid och pengar på att köpa färdigklippt och tvättad sallad? Varför köper vi färdiga såser eller dressingar när man så lätt och billigt kan göra det hemma? Och VARFÖR innehåller nordiska recept så ofta buljongtärningar?