Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



10 juni 2011

Hirams rabarber















Försommaren är här och det är dags att skörda spröda rabarberstjälkar, för de som har tillgång till sådana dvs. Min kära mor har under de senaste 40+ åren kokat rabarbermarmelad ur Hirams kokbok*. Jag gjorde själv ett försök för några veckor sedan när jag var på besök i Finland och äntligen hade tillgång till denna härligt syrliga växt. Marmeladen är en av mina favoriter.

*Hirams kokbok gavs ut 1960 och blev en storsäljare. De flesta hem hade en i köket under 60 och70 talet.

HIRAMS RABARBERMARMELAD

1 kg rabarber
1 kg strösocker
1 st citron
1 bit ingefära (ca 1 cm skalad och tunt skivad)

1. Skär rabarbern i småbitar.

2. Varva den med socker, citronskivor och ingefära i en gryta och låt stå över natten.

3. Koka rabarbern långsamt mjuk. Den ska mosa sig och koka
sönder. Efter cirka en timme gör ett marmeladprov. Lägg en sked av rabarbern på en tallrik. Låt svalna. Dra en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar. Annars låt koka en stund till.

4. Häll på väl rengjorda burkar.

(Jag kokade en snabbare version utan blötläggning. Bara rabarber, citronskal (avskalad med kniv), ingefära och socker).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar