Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



16 sep. 2011

El Chiringuito

Det här ordet används ofta och mycket i Spanien, speciellt om man bor vid kusten. Vad är då en "chiringuito"? Enligt  Kungliga Spanska Akademins (Real Academia Española) ordlista betyder ordet direkt översatt: "Kiosk eller försäljningsstånd ute i det fria". Eftersom Barcelonas väder tillåter det, fungerar faktiskt många av de "små kioskerna" som som barer året runt. Vissa serverar mest drycker och enkel plockmat medan andra har en riktig restaurang ansluten. På menyn brukar det ofta finnas paella eller pescado frito, typiska chiringuito-rätter.


Typisk men ganska sofistikerad chiringuito


Ny, trendig chiringuito, sofistikerad med riktigt kök.


Chiringuito Pez Vela, nykomling bland trendiga fusk-chiringuitos
som både har ute- och inneplatser
 + riktigt kök i anslutning

Del av terass,  Pez Vela


Typisk strand-chiringuito i Barcelona



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar