Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



1 feb. 2012

Blåbärspaj med havre och mandelbotten

För ett tag sedan lyckades jag hitta frysta blåbär i en affär i Barcelona och köpte 1kg. Bra att ha i frysen om man vill baka blåbärspaj en dag, tänkte jag. Sedan har jag förstås glömt bort de där goda bären fram tills i dag (tänkte imponera på ett sällskap katalaner som kommer på lunch i morgon). Pajbottnen och den hemlagade vaniljsåsen är förberedd. I morgon behöver jag bara fylla pajskalet med de polska blåbären och serverar hela härligheten med den lena vaniljsåsen. Receptet hämtade jag från Bonniers kokbok, många äggulor, vaniljstång och grädde/mjölk. Det finns väl ingen i mitt hemland som inte vet hur man bakar en blåbärspaj... Om inte annat väcker det kanske vår- och sommarkänslorna till liv. Kanske kan behövas i ett snöigt Finland med många minusgrader.

Pajdegen är gjord från ett recept från min barndom. Det är en sötare variant som också innehåller havregryn och hackad mandel. PS. Som ni förstår så har den vackra julduken ingenting med dagens datum att göra. Bilden togs i Finland i julas.




Kronlunds pajdeg:
150 gr. smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1 dl havregryn
5 - 10 hackade mandlar

Arbeta först in smöret i mjölet. Tillsätt sedan socker, havregryn och mandel. Tryck ut i smord pajform och förgrädda ca 10 min. i 200º.
Fyll med blåbär, strö över några msk strösocker och grädda sedan färdigt i ugn ca 30 min.


Vaniljsås:
1 vaniljstång
1 dl grädde
2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker

Koka upp den urgröpta vaniljstången med grädden och mjölken, låt vila. Under tiden, vispa äggulor och socker pösigt, ca. 5 min. Ta upp vaniljstången och häll grädd- och mjölkblandningen över ägg- och sockerblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen och värm upp till 85º (tills första kokbubblan syns). Sila ner såsen i en kall skål, låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Håller 1 - 2 dgr i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar