Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



28 feb. 2012

Poble Sec vs. Manhattan

Den första bilden är tagen från vår gatan, Nou de la Rambla i Barcelona, och den andra från down town Manhattan i NYC. Bara en liten iakttagelse.


Poble Sec - BCN

Manhattan - NYC

18 feb. 2012

Konfiterad vitlök

Min svärmor gav mej en knippe vitlök häromdagen, egenodlade. Hon tipsade mej om att konfitera dem och gav mej ett recept som bestod av olivolja och vitlök som man långsamt värmer upp till ca 60 grader och sedan lägger upp på burk. De var jättegoda men eftersom rosmarinen blommade kunde jag inte låta bli att lägga till några kvistar (+ en del andra ingredienser). Goda som karameller blev de! Ett litet sting av vinäger, toner av rosmarin och lagerblad, vitlökarna mjuka och lena. Se bara till att samla tålamod innan, det tar sin lilla tid att skala ett 100-tal vitlöksklyftor...men som alltid, det var det värt!


Vitlöksknippe från Les Vinyes
vitlöksklyftor, olivolja, vinäger,
lagerblad, pepparkorn och salt i kastrull

färdiga på burk


Konfiterad vitlök:

vitlöksklyftor (så många du orkar skala)
ca. 3-4 dl olivolja (elr så att det täcker vitlöksklyftorna)
ca. 1,5 dl äppelcidervinäger (eller vittvinsvinäger)
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
några korn svartpeppar
nagra nypor havssalt

Lägg alla ingredienser kalla i en kastrull och värm upp långsamt på mycket låg värme tills de nästan sjuder (ca 60-70 grader). Det här tar ca 30-45 min. beroende på typ av kokplatta. Ta av från värme och tills de kallnar. Lägg upp på burk.


15 feb. 2012

Calçots

Det blev andra ggn i år jag åt calçots, en efterlängtad vinterrätt i reprisDet är alltså fråga om färska lökar som grillas över öppen eld. De är odlade på ett sätt som gör att de växer sej långa och smala och vid första ögonkastet ser ut som vanliga purjolökar. De grillas tills de är helt svarta och förkolnade på utsidan, sedan avlägsnar man det brända ytterskalet genom att ta tag i de gröna stjälkarna samtidigt som man drar rotdelen nedåt. Inuti är de gröna och genombakade och doppas i en tomat-vitlök-paprika-mandel-hasselnöt-olja-vinäger-sås innan de lodrätt droppas ner i munnen. En smutsig och osofistikerad företeelse som definitivt är värt besväret!

Calçots-säsongen är i full gång just nu (dec-april) och i lördags styrde vi kosan mot Madremanya (norra Katalonien) där snälla vänner hade lökarna på grillning. Hög himmel, soligt, klart och kallt var det när vi drog i väg på lördagseftermiddagen. Det här är ursprungligen en sydkatalansk tradition men nuförtiden en allmän beteelse runt om i hela Katalonien. Calçots kan vara svåra att hitta på någon annan plats än just Katalonien men den läckra såsen som serveras till skall ni få receptet på (se nedan). Den brukar kallas "salsa de calçots" eller "salsa de romesco" och det är i princip samma sak. Den kan med fördel också serveras till andra grillade grönsaker. Speciellt gott till färsk grön sparris eller zuccini.


Calçots på grillning
färdiga calçots med romesco-sås
beteelse
Naturodlat vin - Mendall
http://www.serres.net/


Romesco-sås:

1 vitlökshuvud
5 tomater
1 skiva vitt bröd
100 g skalade o rostade mandlar
50 g skalade och rostade hasselnötter
ca 1 dl olivolja
vinäger
2 tsk paprikapulver (helst spanskt)
salt, peppar
finhackad persilja

Baka tomater, vitlökshuvud och bröd i ugnen ca 200º tills mjuka och brödet en aning rostat.
Under tiden, stavmixa en nypa salt tillsammans med mandel och hasselnöt. Tillsätt de bakade vitlöksklyftorna (skalade förstås) och de skalade tomaterna. Fortsätt mixa samtidigt som du med en jämn stråle tillsätter en mild och god olivolja (t.ex. arbequina). Slutligen mixar man i den rostade brödskivan tillsammans med paprikapulver och en skvätt vinäger. Smaka av med peppar, (mera salt), och finhackad persilja.


5 feb. 2012

Montjuïc och kakteer

Dagens spanska ord:
Jardín = trädgård

Jardín Mossèn Costa i Llobera heter trädgården i Barcelona full med olika arter av kakteer. Den ligger vid foten av Montjuïc, gömd bakom hotell Miramar, inklämd mellan industrihamnen och toppen av Montjuïc, precis ovanför motorvägen bland de stora palmerna. Den är alltså lätt att missa men väl funnen så underbart vacker! En del av växterna var i går övertäckta med tyg som skydd mot den sibiriska kylan som under de senaste dagarna dragit över Europa. Taggiga växter vackert planterade i en lugn oas nästan mitt i stadens centrum (men ändå så långt därifrån), det är vad man hittar om man lyckas hitta fram till kaktusträdgården.

http://w110.bcn.cat/portal/site/MediAmbient/menuitem.0d4d06202ea41e13e9c5e9c5a2ef8a0c/?vgnextoid=3e7c57f113b6a210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&vgnextchannel=6de179583ad1a210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&lang=en_GB






1 feb. 2012

Blåbärspaj med havre och mandelbotten

För ett tag sedan lyckades jag hitta frysta blåbär i en affär i Barcelona och köpte 1kg. Bra att ha i frysen om man vill baka blåbärspaj en dag, tänkte jag. Sedan har jag förstås glömt bort de där goda bären fram tills i dag (tänkte imponera på ett sällskap katalaner som kommer på lunch i morgon). Pajbottnen och den hemlagade vaniljsåsen är förberedd. I morgon behöver jag bara fylla pajskalet med de polska blåbären och serverar hela härligheten med den lena vaniljsåsen. Receptet hämtade jag från Bonniers kokbok, många äggulor, vaniljstång och grädde/mjölk. Det finns väl ingen i mitt hemland som inte vet hur man bakar en blåbärspaj... Om inte annat väcker det kanske vår- och sommarkänslorna till liv. Kanske kan behövas i ett snöigt Finland med många minusgrader.

Pajdegen är gjord från ett recept från min barndom. Det är en sötare variant som också innehåller havregryn och hackad mandel. PS. Som ni förstår så har den vackra julduken ingenting med dagens datum att göra. Bilden togs i Finland i julas.




Kronlunds pajdeg:
150 gr. smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1 dl havregryn
5 - 10 hackade mandlar

Arbeta först in smöret i mjölet. Tillsätt sedan socker, havregryn och mandel. Tryck ut i smord pajform och förgrädda ca 10 min. i 200º.
Fyll med blåbär, strö över några msk strösocker och grädda sedan färdigt i ugn ca 30 min.


Vaniljsås:
1 vaniljstång
1 dl grädde
2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker

Koka upp den urgröpta vaniljstången med grädden och mjölken, låt vila. Under tiden, vispa äggulor och socker pösigt, ca. 5 min. Ta upp vaniljstången och häll grädd- och mjölkblandningen över ägg- och sockerblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen och värm upp till 85º (tills första kokbubblan syns). Sila ner såsen i en kall skål, låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Håller 1 - 2 dgr i kylskåp.