Calçots-säsongen är i full gång just nu (dec-april) och i lördags styrde vi kosan mot Madremanya (norra Katalonien) där snälla vänner hade lökarna på grillning. Hög himmel, soligt, klart och kallt var det när vi drog i väg på lördagseftermiddagen. Det här är ursprungligen en sydkatalansk tradition men nuförtiden en allmän beteelse runt om i hela Katalonien. Calçots kan vara svåra att hitta på någon annan plats än just Katalonien men den läckra såsen som serveras till skall ni få receptet på (se nedan). Den brukar kallas "salsa de calçots" eller "salsa de romesco" och det är i princip samma sak. Den kan med fördel också serveras till andra grillade grönsaker. Speciellt gott till färsk grön sparris eller zuccini.
Calçots på grillning |
färdiga calçots med romesco-sås |
beteelse |
Naturodlat vin - Mendall http://www.serres.net/ |
Romesco-sås:
1 vitlökshuvud
5 tomater
1 skiva vitt bröd
100 g skalade o rostade mandlar
50 g skalade och rostade hasselnötter
ca 1 dl olivolja
vinäger
2 tsk paprikapulver (helst spanskt)
salt, peppar
finhackad persilja
Baka tomater, vitlökshuvud och bröd i ugnen ca 200º tills mjuka och brödet en aning rostat.
Under tiden, stavmixa en nypa salt tillsammans med mandel och hasselnöt. Tillsätt de bakade vitlöksklyftorna (skalade förstås) och de skalade tomaterna. Fortsätt mixa samtidigt som du med en jämn stråle tillsätter en mild och god olivolja (t.ex. arbequina). Slutligen mixar man i den rostade brödskivan tillsammans med paprikapulver och en skvätt vinäger. Smaka av med peppar, (mera salt), och finhackad persilja.
Smaskens! Måste testa ! Såsen verkar ljuvlig!
SvaraRadera