Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



15 feb. 2012

Calçots

Det blev andra ggn i år jag åt calçots, en efterlängtad vinterrätt i reprisDet är alltså fråga om färska lökar som grillas över öppen eld. De är odlade på ett sätt som gör att de växer sej långa och smala och vid första ögonkastet ser ut som vanliga purjolökar. De grillas tills de är helt svarta och förkolnade på utsidan, sedan avlägsnar man det brända ytterskalet genom att ta tag i de gröna stjälkarna samtidigt som man drar rotdelen nedåt. Inuti är de gröna och genombakade och doppas i en tomat-vitlök-paprika-mandel-hasselnöt-olja-vinäger-sås innan de lodrätt droppas ner i munnen. En smutsig och osofistikerad företeelse som definitivt är värt besväret!

Calçots-säsongen är i full gång just nu (dec-april) och i lördags styrde vi kosan mot Madremanya (norra Katalonien) där snälla vänner hade lökarna på grillning. Hög himmel, soligt, klart och kallt var det när vi drog i väg på lördagseftermiddagen. Det här är ursprungligen en sydkatalansk tradition men nuförtiden en allmän beteelse runt om i hela Katalonien. Calçots kan vara svåra att hitta på någon annan plats än just Katalonien men den läckra såsen som serveras till skall ni få receptet på (se nedan). Den brukar kallas "salsa de calçots" eller "salsa de romesco" och det är i princip samma sak. Den kan med fördel också serveras till andra grillade grönsaker. Speciellt gott till färsk grön sparris eller zuccini.


Calçots på grillning
färdiga calçots med romesco-sås
beteelse
Naturodlat vin - Mendall
http://www.serres.net/


Romesco-sås:

1 vitlökshuvud
5 tomater
1 skiva vitt bröd
100 g skalade o rostade mandlar
50 g skalade och rostade hasselnötter
ca 1 dl olivolja
vinäger
2 tsk paprikapulver (helst spanskt)
salt, peppar
finhackad persilja

Baka tomater, vitlökshuvud och bröd i ugnen ca 200º tills mjuka och brödet en aning rostat.
Under tiden, stavmixa en nypa salt tillsammans med mandel och hasselnöt. Tillsätt de bakade vitlöksklyftorna (skalade förstås) och de skalade tomaterna. Fortsätt mixa samtidigt som du med en jämn stråle tillsätter en mild och god olivolja (t.ex. arbequina). Slutligen mixar man i den rostade brödskivan tillsammans med paprikapulver och en skvätt vinäger. Smaka av med peppar, (mera salt), och finhackad persilja.


1 kommentar:

  1. Smaskens! Måste testa ! Såsen verkar ljuvlig!

    SvaraRadera