Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



18 feb. 2012

Konfiterad vitlök

Min svärmor gav mej en knippe vitlök häromdagen, egenodlade. Hon tipsade mej om att konfitera dem och gav mej ett recept som bestod av olivolja och vitlök som man långsamt värmer upp till ca 60 grader och sedan lägger upp på burk. De var jättegoda men eftersom rosmarinen blommade kunde jag inte låta bli att lägga till några kvistar (+ en del andra ingredienser). Goda som karameller blev de! Ett litet sting av vinäger, toner av rosmarin och lagerblad, vitlökarna mjuka och lena. Se bara till att samla tålamod innan, det tar sin lilla tid att skala ett 100-tal vitlöksklyftor...men som alltid, det var det värt!


Vitlöksknippe från Les Vinyes
vitlöksklyftor, olivolja, vinäger,
lagerblad, pepparkorn och salt i kastrull

färdiga på burk


Konfiterad vitlök:

vitlöksklyftor (så många du orkar skala)
ca. 3-4 dl olivolja (elr så att det täcker vitlöksklyftorna)
ca. 1,5 dl äppelcidervinäger (eller vittvinsvinäger)
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
några korn svartpeppar
nagra nypor havssalt

Lägg alla ingredienser kalla i en kastrull och värm upp långsamt på mycket låg värme tills de nästan sjuder (ca 60-70 grader). Det här tar ca 30-45 min. beroende på typ av kokplatta. Ta av från värme och tills de kallnar. Lägg upp på burk.


1 kommentar: