Förra helgen firades "la Castanyada" här i Katalonien. Då äter man rostade kastanjer, bakad sötpotatis och "panellets". Denna helg infaller med allhelgona eller som det heter här "Todos los Santos". Nuförtiden hör man också det importerade ordet "Halloween".
Jag kommer ännu i håg en incident när jag var liten då min kära mor hade köpt kastanjer och hört att man kan baka dem på ett bad av grovsalt i ugnen. Sagt och gjort, ett lergods med grovsalt och kastanjer åkte in i ugnen. Vi väntade och väntade...och när min mor tyckte att vi väntat tillräckligt tog vi med spänning ut dem. De var förstås omöjliga att ta sönder och innehållet var fortfarande stenhårt.
![]() |
snittade, fortfarande orostade kastanjer. |
![]() |
Paella de castañas |
I helgen plockade jag kastanjer. Svärfar snittade dem och sedan rostade svärmor dem över öppen eld. Man behöver förutom kastanjerna; en perforerad stekpanna med långt skaft, en kort och robust kniv för att göra ett snitt i varje, öppen eld, trädris och några skvättar vatten.
Efter snittningen rostas de över öppen eld. Trädris gör att rök lätt bildas (+fuktighet) och sedan stiger upp genom hålen i pannan. För att tillföra mera fuktighet, stänk lite vatten över dem nu som då så att man får till lite ånga. Efter ca. 10-15 min. är de klara. Nu skall de vara rätt lättknäckta och mjuka som potatisar inuti. Linda in dem varma i en strut av tidningspapper och njut!
Efter snittningen rostas de över öppen eld. Trädris gör att rök lätt bildas (+fuktighet) och sedan stiger upp genom hålen i pannan. För att tillföra mera fuktighet, stänk lite vatten över dem nu som då så att man får till lite ånga. Efter ca. 10-15 min. är de klara. Nu skall de vara rätt lättknäckta och mjuka som potatisar inuti. Linda in dem varma i en strut av tidningspapper och njut!
Mmm Mums synd att vi bara har granar och björkar här..
SvaraRadera