Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



19 maj 2011

Kronärtskockor och vildsvin

Säsongen för kronärtskockor borde vara slut för länge sedan (skörd i Spanien juli - oktober) men  eftersom jag fortfarande hittade dem i affären köpte jag hem några stycken och tillrädde dem på typiskt spanskt sätt, ugnsbakade.


UGNSBAKADE KRONÄRTSKOCKOR
Kronärtskockor
Salt
Olivolja







·Börja med att skära av stammen så att kronärtskockan står stadigt. Skölj av dem och banka toppen mot ett hårt underlag (ex. skärbräda) så att de öppnar sej en aning.
.Lägg dem i en ugnsfast form och strö över salt och rikligt med olivolja. De är färdiga när bladen lätt lossnar, ca. 40 min. i 200 grader.
·Kronärtskockan förlorar sin gröna färg under ugnsvistelsen. När de är klara är de bruna och ser nästan brända ut men bladens nedre delar är himmelskt goda. Doppa båda blad och hjärta i oljan/ som du fiskar upp från botten av formen.


Lätt som en plätt!


Kronärtskockor innan ugnsbakning

Efter ca. 40 min i ugn

Kronärtskockans medicinska egenskaper är många, den är förutom näringsrik också bra för blodet, matsmältningen och bakteriefloran och skall också fungerar som probiotika. Dessutom är den bra för gallproduktionen och skyddar levern. Dess egenskap lär även sänka kolesterolhalten i blodet och dricker man kronärtskocksvatten blandat med vin lär sockerhalten sjunka i blodet och på så sätt förebygger man diabetes. Den skall tydligen också ha vätskedrivande egenskaper och ögontorrhet lär kunna botas om man kokar dess blad i vatten och sedan gör ett ögondropp. Undrar om det finns något som kronärtskockan inte är bra för!? "Kronärtskocka, what else?"


·Näringsinnehåll: C-vitamin, B9-folsyra, B6, Kalium, Natrium, Fosfor, Magnesium, Järn.






VILDSVINSGRYTA I UGN

Min svärmor gav oss en påse fryst vildsvinskött häromdagen. Hon påstod att köttet kom från en liten en och att det således borde vara mört och fint.
Efter två dygn i marinad (rödvin, olja, soja, vitlök) slängde jag i dag allt i en gryta och tillsatte; morötter, lökar, tomater, en kvist rosmarin, lagerblad, honung, peppar samt mera rödvin. Sedan gick keramikgrytan med lock in i ugnen. Väl där, tog den hand om sej själv i ca. tre timmar. Resultatet blev mycket smakligt. Grytan skall avnjutas i kväll i goda vänners lag.


Vildsvin i ugn




18 maj 2011

Pollo al ajillo

I dag har jag ätit en klassisk spansk rätt till lunch, Pollo al ajillo, dvs. kyckling i vitlök. Det är förvånansvärt lätt och så otroligt gott! Här kommer receptet:




POLLO AL AJILLO
1 st. kyckling delad i ca. 10-12 bitar (viktigt att bitarna är små)
1 - 2 vitlökshuvud (ca. 10 klyftor)
ca. 1/2 dl. olivolja (extra virgen)
salt
peppar
(ev. saft av 1/2 citron + 1 dl. torrt vitt vin eller torr sherry)


Välj en bred och låg kastrull, gärna tjockbottnad och häll i olivolja tills hela bottnet är helt täckt. Släng i de hela oskalade vitlöksklyftorna och låt bryna en stund, fiska upp dem och lägg åt sidan. Salta och peppra kyckligen och låt bryna i olivoljan tills de får gyllenbrun färg. Tillsätt vitlöksklyftorna igen och låt det hela steka vidare på låg värme tills kyckligen är genomstekt, ca. 1/2 timme.


(Man kan eventuellt tillsätta saft av en halv citron samt ett litet glas vitt vin eller torr sherry under den sista halvtimmen, men mitt recept är utan dessa ingredienser och det blir så fantastiskt gott!)


Pga. hunger och entusiasm glömde jag att fotografera...men den vitlöksdoftande kyckligen blir sådär härligt knaprig och simmig i den tjocka olivoljan och vitlöksklyftorna karameliserade.


PS. Jag använde Borges olivolja, den som heter Arbequina, aceite de oliva virgen extra. I övrigt är det min favoritolja. Oljan utvinns från den lilla runda oliven som kallas Arbequina, smaken är fruktig och en aning söt. Det är kanske lite dyrt att använda den här olivoljan till stekning men till vissa rätter är det definitivt värt det.


Olja från Arbequina-oliver

17 maj 2011

JAG först!

På Barcelonas gator gäller det att visa attityd, "jag-först-attityden", annars kommer man ingen vart. Det där med att ge tillträde och att vänta tills folk har gått ut innan man själv går in funkar liksom inte här, utan skall man få något gjort är det bara att gå på, helt utan hänsyn. Här är man inte rädd för kroppslig kontakt och varje persons osynliga radie för fysisk närhet är betydligt mindre än den nordiska. Bli inte förvånad om någon tar över din plats och klampar in på ditt revir när du i allsköns ro står och tittar på något i en affär. Plötsligt står någon kropp i kropp med dej och sträcker ut sin långa arm mellan dej och hyllan framför för att titta på något just där du står...
Fenomenet "jag väjer för dej och du väjer för mej" som jag själv upplevt många gånger i Finland och i Sverige tror jag aldrig har hänt mej i Spanien. Ni vet när man t.ex. möter någon på gatan och båda av hövlighet väjer för den andra men man väljer samma håll och till slut står man bara och vajar från den ena sidan till den andra med ett fånigt leende på läpparna utan att kunna ta sej vidare.
Inte bara i Barcelona men också på andra ställen runtom i Spanien gäller det alltså att hålla huvudet högt och bara GÅ. På detta sätt tar du dej från ett ställe till ett annat i en normal gångtakt. De stackare som inte har denna vetskap får står kvar på samma spot och bara väja för alla framfusiga spanjorer. Det tog mej några år att komma till insikt, men nu går jag bara på som en bulldozer (med undantag för vissa situationer då mitt samvete säger att det definitivt är jag som skall väja).

10 maj 2011

Takterasstid

De flesta bostadshus i Barcelona är byggda med platta yttertak vilket bidrar till ett ypperligt extra sommarrum. Innan vi "utlänningar" anstormade staden användes takterasserna i Barcelona för praktiska och tråkiga aktiviteter såsom torkning av tvätt... Enbart vid enstaka festliga tillfällen som t.ex. midsommarafton tågade festfolk och gäster upp på taket för fyrverkeri- och raketskjutning. Men nu tar spanjorerna mer och mer efter och allt fler solbadar och fördriver tiden uppe på terassen under heta sommarkvällar och -nätter. Eftersom vi just nu har behagliga vår- och sommartemperaturer kan man ännu njuta av vädret under dagtid utan större problem. Från juli till september är det bara galna "nordbor" som steker sina ljuskänsliga hyar uppe på kokheta takterasser och huuua den som vågar visa sej med bara solskyddsfaktor 20 på kroppen!





Cebollino =/ Ruccola

Gräslök förknippar vi nordbor ofta (eller mest skulle jag säga) med försommar, nypotatis och härliga måltider ute i det fria. I dag, väl uppe på husets takterass märkte jag att mina katalanska grannar tydligen förknippar denna ljuvligt vår-iga lökört med ruccola! Fotografen missade att zooma in men det står faktiskt "gräslök" i grönt på den fina keramikplattan (handgjord och inköpt på Café After Eight i Jakobstad) direkt till höger om ruccolan.

4 maj 2011

Nya vågen

Delar av det gamla fiskarkvarteret Barceloneta har under de senaste åren genomgått en radikal förändring. Det som innan var slutet av stranden, en bortglömd avstjälpningsplats innan båtvarvet tog vid, är nu en ren och nysandad bit strand "a la Caribbean style" och ligger utanför det nya 5-stjärniga hotellet Wela. Denna nya våg skall tydligen locka välbärgade turister till denna del av Barcelonas strandområde.

Hotell Welas sandstrand

Del av hotell Wela