Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



10 maj 2011

Takterasstid

De flesta bostadshus i Barcelona är byggda med platta yttertak vilket bidrar till ett ypperligt extra sommarrum. Innan vi "utlänningar" anstormade staden användes takterasserna i Barcelona för praktiska och tråkiga aktiviteter såsom torkning av tvätt... Enbart vid enstaka festliga tillfällen som t.ex. midsommarafton tågade festfolk och gäster upp på taket för fyrverkeri- och raketskjutning. Men nu tar spanjorerna mer och mer efter och allt fler solbadar och fördriver tiden uppe på terassen under heta sommarkvällar och -nätter. Eftersom vi just nu har behagliga vår- och sommartemperaturer kan man ännu njuta av vädret under dagtid utan större problem. Från juli till september är det bara galna "nordbor" som steker sina ljuskänsliga hyar uppe på kokheta takterasser och huuua den som vågar visa sej med bara solskyddsfaktor 20 på kroppen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar