Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



18 maj 2011

Pollo al ajillo

I dag har jag ätit en klassisk spansk rätt till lunch, Pollo al ajillo, dvs. kyckling i vitlök. Det är förvånansvärt lätt och så otroligt gott! Här kommer receptet:




POLLO AL AJILLO
1 st. kyckling delad i ca. 10-12 bitar (viktigt att bitarna är små)
1 - 2 vitlökshuvud (ca. 10 klyftor)
ca. 1/2 dl. olivolja (extra virgen)
salt
peppar
(ev. saft av 1/2 citron + 1 dl. torrt vitt vin eller torr sherry)


Välj en bred och låg kastrull, gärna tjockbottnad och häll i olivolja tills hela bottnet är helt täckt. Släng i de hela oskalade vitlöksklyftorna och låt bryna en stund, fiska upp dem och lägg åt sidan. Salta och peppra kyckligen och låt bryna i olivoljan tills de får gyllenbrun färg. Tillsätt vitlöksklyftorna igen och låt det hela steka vidare på låg värme tills kyckligen är genomstekt, ca. 1/2 timme.


(Man kan eventuellt tillsätta saft av en halv citron samt ett litet glas vitt vin eller torr sherry under den sista halvtimmen, men mitt recept är utan dessa ingredienser och det blir så fantastiskt gott!)


Pga. hunger och entusiasm glömde jag att fotografera...men den vitlöksdoftande kyckligen blir sådär härligt knaprig och simmig i den tjocka olivoljan och vitlöksklyftorna karameliserade.


PS. Jag använde Borges olivolja, den som heter Arbequina, aceite de oliva virgen extra. I övrigt är det min favoritolja. Oljan utvinns från den lilla runda oliven som kallas Arbequina, smaken är fruktig och en aning söt. Det är kanske lite dyrt att använda den här olivoljan till stekning men till vissa rätter är det definitivt värt det.


Olja från Arbequina-oliver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar