POLLO AL AJILLO
1 st. kyckling delad i ca. 10-12 bitar (viktigt att bitarna är små)
1 - 2 vitlökshuvud (ca. 10 klyftor)
ca. 1/2 dl. olivolja (extra virgen)
salt
peppar
(ev. saft av 1/2 citron + 1 dl. torrt vitt vin eller torr sherry)
Välj en bred och låg kastrull, gärna tjockbottnad och häll i olivolja tills hela bottnet är helt täckt. Släng i de hela oskalade vitlöksklyftorna och låt bryna en stund, fiska upp dem och lägg åt sidan. Salta och peppra kyckligen och låt bryna i olivoljan tills de får gyllenbrun färg. Tillsätt vitlöksklyftorna igen och låt det hela steka vidare på låg värme tills kyckligen är genomstekt, ca. 1/2 timme.
(Man kan eventuellt tillsätta saft av en halv citron samt ett litet glas vitt vin eller torr sherry under den sista halvtimmen, men mitt recept är utan dessa ingredienser och det blir så fantastiskt gott!)
Pga. hunger och entusiasm glömde jag att fotografera...men den vitlöksdoftande kyckligen blir sådär härligt knaprig och simmig i den tjocka olivoljan och vitlöksklyftorna karameliserade.
PS. Jag använde Borges olivolja, den som heter Arbequina, aceite de oliva virgen extra. I övrigt är det min favoritolja. Oljan utvinns från den lilla runda oliven som kallas Arbequina, smaken är fruktig och en aning söt. Det är kanske lite dyrt att använda den här olivoljan till stekning men till vissa rätter är det definitivt värt det.
Olja från Arbequina-oliver |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar