Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



19 maj 2011

Kronärtskockor och vildsvin

Säsongen för kronärtskockor borde vara slut för länge sedan (skörd i Spanien juli - oktober) men  eftersom jag fortfarande hittade dem i affären köpte jag hem några stycken och tillrädde dem på typiskt spanskt sätt, ugnsbakade.


UGNSBAKADE KRONÄRTSKOCKOR
Kronärtskockor
Salt
Olivolja







·Börja med att skära av stammen så att kronärtskockan står stadigt. Skölj av dem och banka toppen mot ett hårt underlag (ex. skärbräda) så att de öppnar sej en aning.
.Lägg dem i en ugnsfast form och strö över salt och rikligt med olivolja. De är färdiga när bladen lätt lossnar, ca. 40 min. i 200 grader.
·Kronärtskockan förlorar sin gröna färg under ugnsvistelsen. När de är klara är de bruna och ser nästan brända ut men bladens nedre delar är himmelskt goda. Doppa båda blad och hjärta i oljan/ som du fiskar upp från botten av formen.


Lätt som en plätt!


Kronärtskockor innan ugnsbakning

Efter ca. 40 min i ugn

Kronärtskockans medicinska egenskaper är många, den är förutom näringsrik också bra för blodet, matsmältningen och bakteriefloran och skall också fungerar som probiotika. Dessutom är den bra för gallproduktionen och skyddar levern. Dess egenskap lär även sänka kolesterolhalten i blodet och dricker man kronärtskocksvatten blandat med vin lär sockerhalten sjunka i blodet och på så sätt förebygger man diabetes. Den skall tydligen också ha vätskedrivande egenskaper och ögontorrhet lär kunna botas om man kokar dess blad i vatten och sedan gör ett ögondropp. Undrar om det finns något som kronärtskockan inte är bra för!? "Kronärtskocka, what else?"


·Näringsinnehåll: C-vitamin, B9-folsyra, B6, Kalium, Natrium, Fosfor, Magnesium, Järn.






VILDSVINSGRYTA I UGN

Min svärmor gav oss en påse fryst vildsvinskött häromdagen. Hon påstod att köttet kom från en liten en och att det således borde vara mört och fint.
Efter två dygn i marinad (rödvin, olja, soja, vitlök) slängde jag i dag allt i en gryta och tillsatte; morötter, lökar, tomater, en kvist rosmarin, lagerblad, honung, peppar samt mera rödvin. Sedan gick keramikgrytan med lock in i ugnen. Väl där, tog den hand om sej själv i ca. tre timmar. Resultatet blev mycket smakligt. Grytan skall avnjutas i kväll i goda vänners lag.


Vildsvin i ugn




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar