Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



18 nov. 2011

"Coca de recapte" eller fredagspizza

Pizzan är inte så spansk, inte heller så nordisk fastän nuförtiden närapå, och alltid lika populär. Den katalanska versionen heter Coca de recapte, en tunn deg som fylls och gräddas med ugnsbakad paprika, lök, oliver och strömming/sill. Den innehåller ingen tomatsås och ingen ost och sägs ha sitt ursprung antingen från arabländerna eller romartiden.

Min hemlagade variant är en kombination av pizzan och coca:n. Den görs utan tomatsås och gräddas i ugnen på undervärme.

(Min katalanska man fösökte i många år att övertala mej att grädda pizzan i nedre delen av ugnen och endast med undervärme. Nee, det lät ju konstigt tyckte jag...då blir den ju inte gräddad ovanpå och inte så där krispigt god... Det tog mej många jämförelser och försök innan jag slutligen erkände nederlaget (envis som man är). Hans variant av pizza UTAN tomatsås och ENDAST med undervärme blir riktigt, riktigt god och vinner faktiskt över den finländska varianten;)


Pizza innan gräddning

Alltså ingen tomatsås utan ingredienserna strös direkt över degen, sedan saltar o pepprar man en aning och avlutar man med att ringla över olivolja. När ugnen är uppvärmd till ca 220 grader (både över- och undervärme) vrider man knappen till enbart undervärme, slänger in pizzan i mitten eller undre delen av ugnen. Gräddningen tar längre än vid vanlig gräddning, ca 30 - 45 min. Kika på pizzans undersida och ta ut när degens undersida är gräddad.


"Coca" med fikonspett

Resultat

Ingredienserna den här gången blev:
Buitonis färdiga degrulle (ja, jag vet...skäms på mej!),
finskivad lök, skivad färsk mozzarella, färska champinjoner, hela körsbärstomater, basilikablad, valnötter, (fikon), olivolja, salt, peppar.


2 kommentarer:

  1. Färdig pizzadeg.. lika illa som köpt majonäs juu chomis.. Denna pizza gör jag på fredag med hemmagjord det såklart.. :) puss

    SvaraRadera