Gazpacho äts endast sommartid och alltid som förrätt i Spanien.
GOD (!) GAZPACHO
Innan du börjar, se till att du köper tomaterna några dagar innan så att de har tid att mogna i rumstemperatur. De skall vara riktigt mjuka, mogna och djupt röda.
Skala tomaterna med en liten vass kniv. |
en bit av gårdagens baguette (eller vilket torrt vitt bröd som helst)
1 dl olivolja (extra virgen, gärna Arbequina)
en rejält stor skvätt vittvinsvinäger (efter smak)
1/2 kg tomater
1/2 gurka (en hel om den korta knubbiga varianten)1 liten röd paprika (eller 1/2 stor)
1 bit grön paprika
1/2 lök
1 vitlöksklyfta (bara 1/2 om den är stor)
några dl vatten
1 - 2 tsk salt
nymald peppar
(ev. några färska körsbär för färgens och sötmans skull)
Börja med att lägga några skivor baguette (inte dagens) i 1/2 dl olivolja och tillsätt en skvätt vinäger. Låt det ligga och dra medan du förbereder resten av ingredienserna. Skala tomaterna och gurkan. Skär alla ingredienser i mindre bitar och lägg allt i en glasmixer*. Tillsätt resten av olivoljan, mera vinäger och mixa allt. Fyll på med några dl vatten (beror på hur flytande du vill ha soppan) och smaka av. Tillsätt mera salt och/eller vinäger vid behov (några körsbär kan tillsättas om man vill att soppan ska ha lite sötma, dessutom ger det en mer intensiv färg). Ställ i kylskåp några timmar eller servera med is i stora glas.
*Det går också bra med stavmixer men mixa i så fall grönsakerna först innan du tillsätter vatten.
Efter att ha mixat i hop allt kan man tillsätta extra vatten. |
Färgen skall vara ljust laxfärgad. Brödet gör att gazpacho får en mjölkaktigt vit ton och så fungerar det oxå som förtjockningsmedel. |
Färgen skall vara ljust laxfärgad. Brödet gör att gazpacho får en mjölkaktigt vit ton och så fungerar det oxå som förtjockningsmedel. |
Om du föredrar att servera gazpachon ur djupa tallrikar eller skålar tillsätter du bara mindre vatten och serverar med finhackade bitar av paprika (grön och röd), lök, tomat samt brödkrutonger.
Äntligen ! Min favorit ! Nu slipper jag importera! Puss
SvaraRaderaHoppas det lyckas! Det brukar ta några ggr innan man får den rätta smakbalansen men en köksveteran som Late får säkert till det på första ggn;)! /Anna
SvaraRadera