Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



29 juli 2011

Tinto de verano

NU börjar semestern för de flesta spanjorer. Det är i dag sista fredagen i juli och augustimånad är i antågande. Barer, restauranger, affärer, fabriker etc. stängs ner och spanjorer (inklusive katalaner) drar på sej semesterkostymen, packar sina väskor och drar på 3-4 veckors semester. Hela landet formligen lamslås, förutom medelhavskusten där det är högsäsong. Under dessa veckor skall så gott som HELA den spanska befolkningen samtidigt fira, solbada och simma.
Tinto de verano är en traditionell och läskande sommardryck som åtnjuts sommartid runt om i hela landet. Det är helt enkelt fråga om rödvin blandat med citronsoda (eller sprite skulle nog de flesta kalla det). I Spanien kallas citronsoda rätt och slätt gaseosa, alltså kolsyrad dryck. Man kan t.o.m. köpa färdigblandad tinto de verano på flaska. Reklaminslaget nedan är en sommarplåga på TV sedan ÅR tillbaka. Skulle dock rekommendera att beställa en riktig från en bar eller att själv blanda till en med tanke på Don Simóns rödviner...


TINTO DE VERANO

rödvin (helst inte dyrt och exklusivt)
gaseosa (sprite)
isbitar
citronskiva

Tinto de verano






21 juli 2011

Jordmandelmjölk


Horchata (orxata på katalanska) är en naturlig och härligt god "shake" gjord på jordmandel, utan konstgjorda tillsatsämnen. Jordmandeln är en av världens äldsta odlade grödor, rik på vitamin E och C. Missa inte denna dryck om ni en vacker sommardag besöker KatalonienBalearerna eller området runt Valencia!
Drycken är mjölkaktig, söt och har en tydlig nötsmak. Tillverkningsprocessen går ungefär till såhär: 12 timmars blötläggning och sedan pressas jordmandlarna. Vätskan som utvinns blandas sedan med vatten och socker innan den serveras iskall. Det är en färskvara som bör förbrukas inom 24 timmar, efter det tar stärkelsen över och drycken stelnar och blir gummiaktig.
Horchaterías (barer där horchata produceras och säljs) öppnas varje år inför sommarsäsongen, mot höstsidan går sedan deras affärsaktivitet över till försäljning av Turrón (olika typer av nougat), en storsäljare inför julsäsongen.

Horchateria Sirvent i Barcelona

Hochatería SIRVENT på C/Parlament 56 i Barcelona har namn om sej att vara en av de bästa i staden. Jag är mycket glad över att den ligger ett stenkast från mitt hem:)

hochata serveras ur djupa, rostfria och kylda ståltunnor

tunna fylld med jordmandelmjölk

1,5 liter horchata

Wikipedia - Jordmandel:


19 juli 2011

100% godello från Valdesil

Ett balanserat och mjukt vittvin med inslag av citrus och mineraler, det är vad jag fick tillfälle att inmundiga i helgen. Restaurang Coure i Barcelona serverade dess ljuvliga droppar som kommer från bodega Valdesil i Galicien. Vinet heter Valdesil-Godello sobre lías och tillverkas av 100% godello. Enligt Valdesil är det mycket viktigt att vinet serveras i rätt temperatur, mellan 8 och 10 grader. Jag kan inte uttala mej om flaskan hade exakt den rätta temperaturen men dess innehåll är definitivt rekommendabelt.

"Godello sobre lías"
 från bodega Valdesil,
Galicien


Pimientos de Padrón

Stekta mini-paprikor, Pimientos de Padrón, hör till en av de mest typiska tapasrätter man hittar runt om på menyerna i Spanien. De kommer ursprungligen från Galicien och sägs just därför vara så små och smakrika. De är en av mina favoriter och man kan lätt tillreda dem hemma. "Algunos pican, otros no" är ett myntat uttryck i samband med denna rätt, och betyder att vissa är starka och bränner i munnen, andra inte alls.
Köp dem i vanlig mataffär (säljs oftast färdigt portionerade i små plastpåsar) eller i grönsaksdisken på matmarknader, från maj till oktober. Det är alltså fråga om små gröna mini-paprikor, ca. 5 cm långa, som man långsamt steker i olivolja tills de blir helt genomstekta och smått brända. Hetta upp några msk olivolja i en stekpanna och lägg i minipaprikorna. Stek på låg värme till de sjunker i hop och bli lite skrynkliga. Servera heta med flingsalt. Man äter dem med kärnhus och allt, bara stjälken avlägsnas.

Pimientos de Padrón

bara stjälken avlägsnas



12 juli 2011

Vichyssoise

Här fortsätter det i temat sommar, värme och kalla soppor. Vichyssoise är en god variant i samma kategori. Den är len och härligt svalkande och därav ofta förekommande i Spanien (åtminstone Katalonien). Det tvistas dock om varifrån receptet på denna kalla potatis- och purjolökssoppa härstammar; Frankrike (ursprung byn Vichy) eller känd restaurang i New York?
Det finns många variationer på recept men grundingredienserna är oftast: potatis, lök, purjolök, smör, kycklingbuljong och mjölk. De amerikanska recepten verkar för de mesta innehålla "sour cream" eller "heavy cream" i stället för mjölk. Jag bestämde mej för att använda Mascarpone och så här blev mitt recept:


Vichyssoise toppad med torkade salviablad



VICHYSSOISE

2 potatisar
1 lök
2 purjolökar
1 lagerblad
1 kvist timjan
ca. 7 dl kycklingbuljong (helst inte tärning)
1 dl finmald mandel + 1 dl vatten
1 dl mascarpone (ca. 100 g)
salt
svartpeppar
ev. några dl vatten

·Skiva purjolöken och hacka löken grovt och stek med några msk smör på låg värme tills mjuk och glansig. Tillsätt potatisarna i bitar, lagerbladet samt timjankvisten och häll på buljongen. Låt koka ca. 20 min och när 5 min återstår av koktiden tillsätt den malda mandeln utrörd i vatten. Avlägsna lagerblad och timjankvist, tillsätt mascarpone och smaka av med salt och peppar. Mixa i glasmixer eller med handmixer. Låt svalna och kyl. Garnera med klippt gräslök (eller annan ört) och servera iskall!

PS. Man kan ju förstås välja bort den malda mandeln och ersätta mascarpone med mjölk eller grädde. Timjan kan ersättas eller slopas.

Jag tycker om att dricka soppor under sommaren eftersom det svalkar bättre. Tillsätt bara lite mera vatten så att sopporna blir mera flytande. Servera i stora höga glas (ju tunnare desto bättre). De baskiska ciderglasen jag har hemma är perfekta; Stora, höga och i tunt, tunt glas.

...kanske med sked
men definitivt i glas!

10 juli 2011

La playa

SOL, SÁBADO, PLAYA, MAR, GENTE, CALOR, PARASOL, AGUA, SAL, SOL, FRUTA, CALOR, SOL, AGUA, BIEN, CHIRINGUITO, SOMBRA, CERVEZA, BIEN.
UN DÍA EN LA PLAYA.

Cala Morisca

El chiringuito
El chiringuito



4 juli 2011

En klassisk klassiker, Tortilla de Patata & Pan con Tomate

Tortilla de Patata Española är ingenting man vispar i hop på några minuter, utan är en ganska tidskrävande maträtt men ack så god! Spansk potatisomelett är passande kvällsmat, plockmat och perfekt till picknick, lika god kall som varm. Dessutom innehåller den ingredienser som de flesta oftast har hemma, dvs. potatis, lök och ägg. Det brukar kräva några gångers övning innan den blir så där perfekt gyllenbrun utanpå (utan att brännas) och och krämig inuti.

TORTILLA DE PATATA

6 medelstora potatisar (beroende på stekpannans storlek)
3 - 4 lökar
5 - 6 ägg
2 dl olivolja
1 - 2 tsk salt
peppar

Börja med att skala löken och potatisen. Skär potatisen i bitar (stl stekt potatis) och hacka löken grovt (ung. samma storlek som potatisen). Häll ca 2 dl olivolja i en stekpanna och tillsätt löken, låt puttra på medelhög värme ca. 10 min., tillsätt sedan potatisen. Häll på mera olja om det behövs.

Potatis och lök skall "bada" i olivolja

använd gul eller rödlök, eller kanske båda?

Låt alltsammans puttra i olja tills potatisen är mjuk och löken en aning karameliserad, ca 20 min., ta upp med hålslev och för över till en bunke. Den resterande olivoljan kan användas på nytt, så spara i t.ex. glasburk för stekning/ fritering vid ett senare tillfälle. Salta och peppra potatis-/ lökblandningen och låt svalna en stund. Tillsätt sedan äggen, blanda och smaka av. Tillsätt ev. mera salt.

Tillsätt äggen till den stekta potatis- och lökblandningen
(jag lade även till några bitar squash i stekningen).

Torka ur stekpannan och avlägsna ev. brända rester av potatis och lök. Häll i en aning (1-2 msk) av den sparade olivoljan, hetta upp och häll i äggblandningen, sänk värmen till 6 (om temp mellan 0-9). Om du har möjlighet att försiktigt kika på den undre delen med en stekspade är det lättare att veta när det är dags att vända på den. Fastän den övre sidan kan verka rå och rinnande skall den vändas när undre sidan är klar. 
Täck stekpannan med ett stort fat och vänd den snabbt upp och ner så att tortillan hamnar på tallriken med den gräddade sidan uppåt. Var beredd på att blandningen kan vara rinnande så försök att hålla fatet rakt! Låt den ogräddade sidan långsamt glida ner i stekpannan och höj temperaturen en aning. Detta går snabbt, några få minuter räcker, ta sedan bort från värmen, tortillan är klar!
Låt svalna och servera på stort fat, skär i tårtbitar eller i kuber (fungerar bra som tapas med instucken tandpetare). God både varm som kall och tillsammans med sallad eller med "pan con tomate".


"Tortilla de patata española", spansk potatisomelett.


Använd inte en alltför stor stekpanna,
tortillan skall ha höjd.

Och gott folk, spara inte på olivolja, inbilla er inte att den blir lika god med en reducerad mängd! Vid stekning bör oljan nästan täcka lök och potatis. Överbliven olja kan man som sagt använda på nytt.


PAN CON TOMATE
Spanskt lantbröd
Tomater
Salt
Olivolja

Dela en mogen tomat på bredden och gnid halvan mot en skiva lantbröd (rosta brödet om för färskt eller mjukt), strö över en aning salt och ringla över olivolja (kvantiteten bör vara mera än några droppar).
Om ni inte får tag på spanskt/franskt/italienskt lantbröd (typ knaprigt surdegsbröd) brukar det funka bättre med att riva tomathalvorna mot ett grovt rivjärn och utnyttja allt tomatkött tills skinnet på tomaten tar emot. Bred tomatmassan över vitt lätt rostat bröd, salta en aning och ringla över olivolja.

1 juli 2011

Il Giardinetto

Gömd bakom en fasad av svartmålad tegel, på gatan La Granada del Penedès 22, precis ovanför Diagonal ligger denna mytomspunna restaurang som är något av en relik från 70-talet. Il Giardinettos interiör är orörd sedan invigningen 1974 då den också vann FAD:s designerpris. En otrolig atmosfär, dämpad belysning, grön heltäckningsmatta som fortsätter från golver uppåt väggarna och bildar en lummig lund (därav namnet Il Giardinetto), ljusgröna trädkronor målade i taket, pelare stilistiskt målade som trädstammar. Lägg sedan till perfekt service och cool musik från samma årtionde och det är svårt att hitta något liknande ställe (finns några få i BCN). På samma gata ligger den lika mytomspunna tortilla-restaurangen Flash-Flash, också från samma tidsepok. Dessa två ställen var kultur- och designelitens högborg under 70-talet.


Il Giardinetto



Fastän existerande neoskylt är det lätt att missa
denna gömda 70-tals juvel

Jag kommer sent att glömma stämningen, interiören, servicen och maten från i går kväll... Mitt val blev linssallad som förrätt och lövbiff med friterad squash och potatis till varmrätt (+ en grillad tomathalva som sig bör:) Efterrätten bestod av en choklad/hasselnötstårta med apelsinglass. Enkelt men kvalitet av goda råvaror och som sagt en god service.

Väl ute på gatan i den varma sommarnatten "flashade" en annan restaurangfasad förbi.

Mitt emot gatan ligger Flash Flash, också en 70-tals relik, lika populär nu som då det begav sej.