Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



19 juli 2011

Pimientos de Padrón

Stekta mini-paprikor, Pimientos de Padrón, hör till en av de mest typiska tapasrätter man hittar runt om på menyerna i Spanien. De kommer ursprungligen från Galicien och sägs just därför vara så små och smakrika. De är en av mina favoriter och man kan lätt tillreda dem hemma. "Algunos pican, otros no" är ett myntat uttryck i samband med denna rätt, och betyder att vissa är starka och bränner i munnen, andra inte alls.
Köp dem i vanlig mataffär (säljs oftast färdigt portionerade i små plastpåsar) eller i grönsaksdisken på matmarknader, från maj till oktober. Det är alltså fråga om små gröna mini-paprikor, ca. 5 cm långa, som man långsamt steker i olivolja tills de blir helt genomstekta och smått brända. Hetta upp några msk olivolja i en stekpanna och lägg i minipaprikorna. Stek på låg värme till de sjunker i hop och bli lite skrynkliga. Servera heta med flingsalt. Man äter dem med kärnhus och allt, bara stjälken avlägsnas.

Pimientos de Padrón

bara stjälken avlägsnas



2 kommentarer:

  1. Mums har inte hittat dem här ännu men kör mediium som jag hittat i påse lite ljusgröna! Puss

    SvaraRadera
  2. Skulle kanske kunna skicka frön sa att du kan odla där uppe i bergen?(kanske liknande väderlek som i Galicien:)

    SvaraRadera