Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



12 juli 2011

Vichyssoise

Här fortsätter det i temat sommar, värme och kalla soppor. Vichyssoise är en god variant i samma kategori. Den är len och härligt svalkande och därav ofta förekommande i Spanien (åtminstone Katalonien). Det tvistas dock om varifrån receptet på denna kalla potatis- och purjolökssoppa härstammar; Frankrike (ursprung byn Vichy) eller känd restaurang i New York?
Det finns många variationer på recept men grundingredienserna är oftast: potatis, lök, purjolök, smör, kycklingbuljong och mjölk. De amerikanska recepten verkar för de mesta innehålla "sour cream" eller "heavy cream" i stället för mjölk. Jag bestämde mej för att använda Mascarpone och så här blev mitt recept:


Vichyssoise toppad med torkade salviablad



VICHYSSOISE

2 potatisar
1 lök
2 purjolökar
1 lagerblad
1 kvist timjan
ca. 7 dl kycklingbuljong (helst inte tärning)
1 dl finmald mandel + 1 dl vatten
1 dl mascarpone (ca. 100 g)
salt
svartpeppar
ev. några dl vatten

·Skiva purjolöken och hacka löken grovt och stek med några msk smör på låg värme tills mjuk och glansig. Tillsätt potatisarna i bitar, lagerbladet samt timjankvisten och häll på buljongen. Låt koka ca. 20 min och när 5 min återstår av koktiden tillsätt den malda mandeln utrörd i vatten. Avlägsna lagerblad och timjankvist, tillsätt mascarpone och smaka av med salt och peppar. Mixa i glasmixer eller med handmixer. Låt svalna och kyl. Garnera med klippt gräslök (eller annan ört) och servera iskall!

PS. Man kan ju förstås välja bort den malda mandeln och ersätta mascarpone med mjölk eller grädde. Timjan kan ersättas eller slopas.

Jag tycker om att dricka soppor under sommaren eftersom det svalkar bättre. Tillsätt bara lite mera vatten så att sopporna blir mera flytande. Servera i stora höga glas (ju tunnare desto bättre). De baskiska ciderglasen jag har hemma är perfekta; Stora, höga och i tunt, tunt glas.

...kanske med sked
men definitivt i glas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar