Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



21 juli 2011

Jordmandelmjölk


Horchata (orxata på katalanska) är en naturlig och härligt god "shake" gjord på jordmandel, utan konstgjorda tillsatsämnen. Jordmandeln är en av världens äldsta odlade grödor, rik på vitamin E och C. Missa inte denna dryck om ni en vacker sommardag besöker KatalonienBalearerna eller området runt Valencia!
Drycken är mjölkaktig, söt och har en tydlig nötsmak. Tillverkningsprocessen går ungefär till såhär: 12 timmars blötläggning och sedan pressas jordmandlarna. Vätskan som utvinns blandas sedan med vatten och socker innan den serveras iskall. Det är en färskvara som bör förbrukas inom 24 timmar, efter det tar stärkelsen över och drycken stelnar och blir gummiaktig.
Horchaterías (barer där horchata produceras och säljs) öppnas varje år inför sommarsäsongen, mot höstsidan går sedan deras affärsaktivitet över till försäljning av Turrón (olika typer av nougat), en storsäljare inför julsäsongen.

Horchateria Sirvent i Barcelona

Hochatería SIRVENT på C/Parlament 56 i Barcelona har namn om sej att vara en av de bästa i staden. Jag är mycket glad över att den ligger ett stenkast från mitt hem:)

hochata serveras ur djupa, rostfria och kylda ståltunnor

tunna fylld med jordmandelmjölk

1,5 liter horchata

Wikipedia - Jordmandel:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar