Horchata (orxata på katalanska) är en naturlig och härligt god "shake" gjord på jordmandel, utan konstgjorda tillsatsämnen. Jordmandeln är en av världens äldsta odlade grödor, rik på vitamin E och C. Missa inte denna dryck om ni en vacker sommardag besöker Katalonien, Balearerna eller området runt Valencia!
Drycken är mjölkaktig, söt och har en tydlig nötsmak. Tillverkningsprocessen går ungefär till såhär: 12 timmars blötläggning och sedan pressas jordmandlarna. Vätskan som utvinns blandas sedan med vatten och socker innan den serveras iskall. Det är en färskvara som bör förbrukas inom 24 timmar, efter det tar stärkelsen över och drycken stelnar och blir gummiaktig.
Horchaterías (barer där horchata produceras och säljs) öppnas varje år inför sommarsäsongen, mot höstsidan går sedan deras affärsaktivitet över till försäljning av Turrón (olika typer av nougat), en storsäljare inför julsäsongen.
![]() |
Horchateria Sirvent i Barcelona |
Hochatería SIRVENT på C/Parlament 56 i Barcelona har namn om sej att vara en av de bästa i staden. Jag är mycket glad över att den ligger ett stenkast från mitt hem:)
hochata serveras ur djupa, rostfria och kylda ståltunnor |
tunna fylld med jordmandelmjölk |
![]() |
1,5 liter horchata |
Wikipedia - Jordmandel:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar