Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



29 juli 2011

Tinto de verano

NU börjar semestern för de flesta spanjorer. Det är i dag sista fredagen i juli och augustimånad är i antågande. Barer, restauranger, affärer, fabriker etc. stängs ner och spanjorer (inklusive katalaner) drar på sej semesterkostymen, packar sina väskor och drar på 3-4 veckors semester. Hela landet formligen lamslås, förutom medelhavskusten där det är högsäsong. Under dessa veckor skall så gott som HELA den spanska befolkningen samtidigt fira, solbada och simma.
Tinto de verano är en traditionell och läskande sommardryck som åtnjuts sommartid runt om i hela landet. Det är helt enkelt fråga om rödvin blandat med citronsoda (eller sprite skulle nog de flesta kalla det). I Spanien kallas citronsoda rätt och slätt gaseosa, alltså kolsyrad dryck. Man kan t.o.m. köpa färdigblandad tinto de verano på flaska. Reklaminslaget nedan är en sommarplåga på TV sedan ÅR tillbaka. Skulle dock rekommendera att beställa en riktig från en bar eller att själv blanda till en med tanke på Don Simóns rödviner...


TINTO DE VERANO

rödvin (helst inte dyrt och exklusivt)
gaseosa (sprite)
isbitar
citronskiva

Tinto de verano






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar