småfiskar, fiskhuvud, havskräftor + några persilje- stjälkar kokas i vatten ca 25 min. |
Färska tomater och paprikor direkt från grönsakslandet |
Några bitar vitt bröd steks någon min. på svag värme i olivolja tillsammans med ca 5 vitköksklyftor och persilja. |
3 - 4 mogna tomater mixas till sås. |
Värm rikligt med olivolja i samma kastrull som bröd o vitlök och tillsätt de mixade tomaterna. Låt puttra några min. |
Sila fiskbuljongen, spara fiskresterna. Tillsätt den stekta tomatsåsen till buljongen. |
Tillsätt bröd, vitlök o persilja. |
Mixa soppan tills slät. |
Rensa fiskresterna och ta tillvara rena fiskbitar. (det här är den jobbiga biten) |
Tillsätt fisk. |
Några persiljablad piggar kanske upp den något tråkiga färgen... |
Det här är min svärmors recept, enkelt och gott. För det nordiska folket, vars smaklökar under åratal har vant sej med buljongtärningar och deras konstgjort smakförhöjande effekt, skulle jag nog också tillsätta lök och paprika. Jag skulle mixa en halv paprika tillsammans med tomaterna och sedan steka finhackad lök i olivolja innan jag tillsätter tomat-/paprikamixen.
Haha, jag känner igen mina barn. "Rapavatten" var deras kommentar om fisksoppan som vi blev serverade i en liten by på Costa Brava. Jag slevade i mig min egen portion o barnens också, men det var ngt skumt med den soppan, för jag mådde INTE bra följande natt (för att uttrycka det milt) :)
SvaraRaderaAnnika
Förklarade skrattande historien till J:s mamma i helgen (inte skratt för att du blev sjuk utan för att barnen liknade soppan vid rapavatten). Som du ser är det den färgen den har här och kan dessutom visa sej från en ännu brunare sida.
SvaraRadera