Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



22 sep. 2011

OLIVOLJAN

...heter Germanor och är gjord på de där runda småoliverna, "arbequinas". Om ni hittar den här olivoljan i affären, köp den och ni kommer inte att ångra er! (ok, Borges arbequina-olja kan funkar som ett substitut men den här är ett snäpp godare).

Oljan från dessa minioliver brukar vara lite dyrare än andra... men om man inte är bosatt i Spanien behöver man kanske inte köpa en 5 liters dunk som vi, utan kan evetuellt nöja sej med en mindre flaska... Den är som godast kall, dvs. till sallader, bröd, kalla soppor etc., funkar också perfekt som ingrediens till allioli och majonnäs eftersom den har en mjuk, mild och fruktig smak. Bara krispigt, färskt lantbröd med flingsalt och arbequina-olja är en oförglömligt upplevelse! Låter som om jag skulle ha fått betalt för att skriva det här men så är alltså inte fallet.

5 liters dunk olivolja från
Katalonien, gjord på
arbequina-oliver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar