Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



9 nov. 2011

Spagetti med musslor på franskt vis

För några år sedan åt jag den godaste tagliatelle med musslor någonsin i en liten kvartersrestaurang i Montmartre, Paris. I går bestämde jag mej för att göra ett försök att kopiera receptet efter mitt smakminne. Jag googlade och hittade massor av recept på "Moules Marinière" men alla innehöll tomat... Vad jag eftersträvande var en grädd/smörbaserad sås med purjolök och musslor (mej till minnes)! Till slut hittade jag ett recept som hette "Moules Marinière over Spagetti" och ingredienserna verkade stämma något så när med mitt minne.

Så här blev det:

En del av ingredienserna

Spagetti Marinière, voilà!


SPAGETTI MED MUSSLOR PÅ FRANSKT VIS (2 pers.)

ca. 500g färska musslor (+ 1 lagerblad, samt en klyfta citron)
några msk smör
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
en kvist timjan
ca. 0,5 dl vitt vin
1-2 dl musselspad
1-2 dl grädde (eller mascarpone)
finhackad persilja

1. Börja med att tvätta och skrapa musslorna och koka hälften av dem under lock i några msk vatten, en klyfta citron och ett lagerblad (andra hälften av musslorna tillreds senare direkt i såsen). Ta av från värme så fort de har öppnat sej. Låt svalna och sila bort spadet som du sedan använder i såsen.

2. "Blondera" purjolöken och de skivade vitköksklyftorna i några msk smör på mellanlåg värme ca. 5 min. Tillsätt vitt vin, musselspad och en kvist timjan, koka upp, sänk värmen och låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt o peppar.

Under tiden...

3. Lägg spagettin (eller tagliatellen) i saltat kokande vatten enligt anvisningar.

4. Under tiden spagettin kokar, lägg ner musslorna i såsen och låt koka under lock på mellanhög värme ca 5 min (tills musslorna öppnat sej). Ta av från värmen. Tillsätt några klickar smör samt grädde (elr som i mitt fall -> mascarpone) och värm sakta upp under lock. Om såsen blir för "flytande" kan man blanda i 1 msk maizena med en del av vätskan i såsen.

5. Sila av den färdiga spagettin och lägg i en stor vid skål. Tillsätt en klick smör en nypa salt samt nymald svartpeppar och mixa spagettin.

6. Häll musselsåsen över pastan, tillsätt finhackad persilja, rör om och servera genast!



PS. Pastarätten påminde faktiskt mycket om den jag åt en ggn för några år sedan, lyckat!

1 kommentar:

  1. Mums! Den skall jag göra till helgen chomis! Puss

    SvaraRadera