![]() |
mixade och silade granatäppelkärnor |
![]() |
Färdig granatäppelmelass |
Melass:
2 st. stora granatäpplen
några msk citronsaft
2,5 dl socker
Rulla och "knåda" granatäpplet mot hård yta innan du klyver det så är det lättare att separera kärnorna. Mixa kärnorna med en handmixer, sila bort fröna och koka upp med några msk citronsaft samt socker. Sänk värmen och låt koka på låg värme ca 60 min. Låt svalna och häll upp på burk.
Granatäppelvinägrett:
en nypa salt
svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger (går också bra med vittvins- eller äppelcidervinäger)
2 tsk melass
0,5 dl olivolja
Börja med salt och peppar och tillsätt vinägern och rör om tills saltet är upplöst, tillsätt melassen och slutligen olivoljan under omrörning. Det blev en verkligt god söt-sur vinägrett! (men tror att rödvinbärsgelé eller -sylt faktiskt funkar lika bra;)
PS. Kanske den köpta arabiska versionen på burk är intensivare till både färg och smak... Om jag lyckas få tag på den skall jag köpa hem och jämföra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar