Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



6 nov. 2011

Granatäppelmelass

Jag har under den senaste tiden stött på många recept innehållande granatäppelmelass, bl.a. som ingrediens till marinerat kött, vinägretter mm. Blev så nyfiken och undrade var man kunde få tag på denna hemliga ingrediens? Tydligen används den friskt i arabländerna. Efter en del googlande hittade jag en del recept på hur man gör melassen själv! Eftersom det är säsong för granatäppel köpte jag hem några stycken, pillade ut kärnorna från två st, mixade, silade, tillsatte socker och citronsaft och kokade på låg värme ca. 1 timme. Jag väntade spänt på resultatet... döm om min förvåning när jag smakade av melassen, den smakade som rödvinbärssylt! Här kommer receptet på både melassen och vinägretten.


mixade och silade granatäppelkärnor

Färdig granatäppelmelass


Melass:

2 st. stora granatäpplen
några msk citronsaft
2,5 dl socker

Rulla och "knåda" granatäpplet mot hård yta innan du klyver det så är det lättare att separera kärnorna. Mixa kärnorna med en handmixer, sila bort fröna och koka upp med några msk citronsaft samt socker. Sänk värmen och låt koka på låg värme ca 60 min. Låt svalna och häll upp på burk.


Granatäppelvinägrett:

en nypa salt
svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger (går också bra med vittvins- eller äppelcidervinäger)
2 tsk melass
0,5 dl olivolja

Börja med salt och peppar och tillsätt vinägern och rör om tills saltet är upplöst, tillsätt melassen och slutligen olivoljan under omrörning. Det blev en verkligt god söt-sur vinägrett! (men tror att rödvinbärsgelé eller -sylt faktiskt funkar lika bra;)

PS. Kanske den köpta arabiska versionen på burk är intensivare till både färg och smak... Om jag lyckas få tag på den skall jag köpa hem och jämföra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar