Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



15 juni 2011

Dax för oxsalat

Härligt syrligt och fräsh är RABARBERN pga. just oxsalat! Den är så efterlängtad, årets första rabarberpaj, precis som om kroppen suktar efter denna söt-sura smakupplevelse. Min senaste favorit är en upp och nervänd variant som min mamma och jag kallar Chapis Rabarberpaj.


Årets rabarber

Den var så grymt god att intagandet helt upptog min koncentration och jag glömde fotografera det gräddade slutresultatet! Men jag har i alla fall grävt upp en äkta finsk rabarberrot och smusslat den till sydliga breddgrader:)

CHAPIS RABARBERPAJ

Skalade rabarber i bitar (tillräckligt för att täcka en pajbotten)

2 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
--------
75 gr smält smör

Strö ut rabarberbitarna i smörad pajform.
Blanda havregrynsdegen enligt ingredienserna ovan (förutom smöret!) och fördela den jämt över rabarbern. Häll till sist över det smälta smöret innan pajen gräddas i ugn ca. 20 min, 200º.
Servera med grädde (vispad eller ovispad), vaniljsås, glass etc.




(Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyrakarboxylsyra som finns i flera olika växter, exempelvis harsyra och rabarber. Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salterkallas oxalater.
Oxalsyrans egenskaper: 
Ämnet är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Det reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat som är svårlösligt i vatten. Vid alltför stort intag av oxalsyra eller andra oxalater fälls kalciumoxalat ut och man kan drabbas av kalciumbrist eller njursten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar