Årets rabarber |
Den var så grymt god att intagandet helt upptog min koncentration och jag glömde fotografera det gräddade slutresultatet! Men jag har i alla fall grävt upp en äkta finsk rabarberrot och smusslat den till sydliga breddgrader:)
CHAPIS RABARBERPAJ
Skalade rabarber i bitar (tillräckligt för att täcka en pajbotten)
2 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
--------
75 gr smält smör
Strö ut rabarberbitarna i smörad pajform.
Blanda havregrynsdegen enligt ingredienserna ovan (förutom smöret!) och fördela den jämt över rabarbern. Häll till sist över det smälta smöret innan pajen gräddas i ugn ca. 20 min, 200º.
Servera med grädde (vispad eller ovispad), vaniljsås, glass etc.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6_DA8DPHaEALJTmunowo3YKxFGjI5a5XVeyuGNE07fjggjFY8ju9Vy18eaA27-zcdyiLMV93xIegKTRyXVK4Lyv1DxnRqdDcMyD_lVuNLwkYRlYar4DGKkf76h1JnkMcKKyTLunsoKKM/s400/IMG_0482.jpg)
(Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyra) karboxylsyra som finns i flera olika växter, exempelvis harsyra och rabarber. Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salterkallas oxalater.
Oxalsyrans egenskaper:
Ämnet är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Det reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat som är svårlösligt i vatten. Vid alltför stort intag av oxalsyra eller andra oxalater fälls kalciumoxalat ut och man kan drabbas av kalciumbrist eller njursten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar