![]() |
"Arròs caldós" på terass |
Arròs caldós är en typisk katalansk skaldjursrätt som påminner om paella men innehåller mera vätska. En ganska passande beskrivning skulle kanske vara en blanding av Bouillabaisse och Paella. Som alltid finns det många variationer på recept, här kommer ett. Om man tillsätter bläcket från bläckfisken blir riset svart (som i det här fallet), annars får rätten en röd/orange färg.
ARRÒS CALDÓS (ca. 4 pers.)
0,5 - 1dl olivolja
3 lökar, hackade
en halv röd paprika, hackad
en halv grön paprika, hackad
några vitlöksklyftor
3-4 tomater (skalade och hackade)
salt, peppar
bläckfisk (sepia) i bitar (färsk eller frusen)
bläckfisk (calamares) skuren i ringar (färsk eller frusen)
bläcket (från 1 st. bläckfisk)
färska musslor (ca. 4/ pers.)
färska räkor, okokta (ca. 3/ pers.)
färska havskräftor, okokta (1-2/ pers.)
4,5 dl ris (spanskt eller annat rundkornigt)
1,3 l hett vatten eller mild fiskbuljong (inga Knorr-tärningar!)
salt
peppar
ARRÒS CALDÓS (ca. 4 pers.)
0,5 - 1dl olivolja
3 lökar, hackade
en halv röd paprika, hackad
en halv grön paprika, hackad
några vitlöksklyftor
3-4 tomater (skalade och hackade)
salt, peppar
bläckfisk (sepia) i bitar (färsk eller frusen)
bläckfisk (calamares) skuren i ringar (färsk eller frusen)
bläcket (från 1 st. bläckfisk)
färska musslor (ca. 4/ pers.)
färska räkor, okokta (ca. 3/ pers.)
färska havskräftor, okokta (1-2/ pers.)
4,5 dl ris (spanskt eller annat rundkornigt)
1,3 l hett vatten eller mild fiskbuljong (inga Knorr-tärningar!)
salt
peppar
![]() |
Finhackad lök och parika steks länge (ca 15 min) på låg värme, i rikligt med olivolja. |
![]() |
Höj värmen och tillsätt vitlök samt de hackade tomaterna. Låt fräsa en god stund tills simmigt. Detta är en s.k. sofrito (basen till paella). |
![]() |
Tillsätt bläckfisk samt dess bläck o låt koka en stund |
![]() |
Tillsätt resten av skaldjuren (t.ex. musslor, räkor havskräftor). Låt puttra en stund. Under tiden, koka upp vattnet (elr buljongen). |
![]() |
Tillsätt ris och därefter det hett vatten (1 del ris på 3 delar vatten), låt koka 15-20 min. (beroende på typ av ris). |
![]() |
Servera genast! |
I Spanien sägs det inte vara bra för magen att dricka vatten till risrätter... vin rekommenderas alltså;)!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar