Runt Medelhavet växer fikonträden både vilda och planterade. Det är en vanlig frukt under de två skördesäsongerna (april-maj och augusti-september) och det finns många olika sorter, från djupt lila till helt gröna. Denna delikata och stötkänsliga frukt passar ypperligt till marmelad.
![]() |
Fikonsylt |
I helgen besökte vi den katalanska landsbygden och hälsade på vänner i närheten av det "gudomliga" berget Montserrat, ca. 1 tim bilfärd från Barcelona. Vi åkte i väg från ett hett klimat med hög luftfuktighet för att landa i ett ännu hetare med torra och heta vindar. Eftersom inga fläktande havsbrisar stod att fås och husets skuggiga terass kändes het som öken mitt under dagen, var det bäst att skaffa sej en sysselsättning inomhus i det svalkande stenhuset. I ett försök att skugga oss under fikonträdet intill huset plockade vi snabbt i hop två korgar fikon (den gröna sorten), skalade dem och tillsatte socker och citron-/limeskal.
Färska fikon, skalade (ca. 1-2 kg i oskalad form)
Socker efter smak
1-2 bitar citron-/limeskal
1 bit limeskal
Saft från 1 lime
Koka på låg värme ca. en timme, avlägsna citron-/limeskal och sätt på burk.
Syltkokning är inte vanligt i Spanien. Generellt plockas det inte vilda bär och frukter (med svampar som undantag).
PS: Det gjorde ont i bröstet att se björnbärsbuskarna som formligen dignade av mogna bär. Den finska kvinnan kunde inget annat än att offra sej för dem i hettan...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar