Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



29 aug. 2011

Semesterns sista helg - Pan con Trufa

Officiellt sett var helgen som passerat den sista semesterhelgen i Spanien och livet återgår småningom till sin normala rytm. Men i vårt "barrio" i dag hade fortfarande apoteket, de två närmaste köttaffärerna, charkuteriet samt en del favoritkaféer och barer fortfarande stängt. Vi som spenderat största delen av augusti i Barcelona är glada över att kvarteret snart återfår sin speciella karaktär vilket brukar involvera ett ganska rikt gatuliv.

Efter en helg uppe i bergen nära Figueres och med den kalla bergsvinden "Tramontana" på besök, var det skönt att återvända till sommaren i Barcelona. Helgens fångst blev en tryffel med den icke så blygsamma vikten av ca. 250 gr.

Ett stort fynd av Tuber Aestivum

spansk sommartryffel

Bland de experiment som hittills gjorts är fortfarande de bästa smakupplevelserna Tryffelfylld Brie eller varför inte en enkel Pan con Trufa (pan con tomate toppad med skivad tryffel och olivolja .

PAN CON TRUFA

färskt spanskt lantbröd (eller gårdagens rostat)
en mogen tomat
mild och god olivolja (t.ex. "arbequina")
tunt skivad sommartryffel
flingsalt.

Dela en mycket mogen tomat på bredden och gnid in en skiva lantbröd, ringla över lite olivolja och skiva över så mycket tryffel du tycker att du har tillgång eller råd till. Strö över lite salt och mera olivolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar