Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



31 aug. 2011

Sensommarsoppa

I helgen fick jag en hel kylbox full med grönsaker och frukter från ett odlingsland nära Figueres; några kg tomater, paprikor, gröna bönor, vitlök, squash, persikor och 1 st. pumpa á 5kg. Några grannar fick ta del av halva pumpan, den andra halvan åkte in i ugnen tillsammans med salt, en kvist rosmarin och olivolja. En favorit i repris helt enkelt (se tidigare recept). Jag sparade spadet från de kokta grönsakerna vi åt till lunch i går och det fungerade utmärkt som buljong till dagens soppan. Det här blev resultatet:

ugnsbakad pumpa från tidigare recept
+
lök, vitlök, ingefära, grädde
=
Sensommarsoppa


Ingredienser:
Ca. 1-2 kg pumpa (ugnsbakad), flingsalt, rosmarinkvist
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
Ca. 2 cm färsk ingefära
1,5 l grönsaksbuljong (inga tärningar pleeeease!)
1-2 dl grädde
salt, peppar

Låt den grovhackade löken steka i olivolja på låg värme, ca 15 min. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna, den rivna ingefäran samt ett lagerblad och låt steka en stund. Avlägsna rosmarinkvisten och pumpans skal och skär i mindre bitar. Tillsätt pumpan och buljongen och låt koka i hop, ca 10 min. Avlägsna lagerbladet och mixa tills slät. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde efter smak och vispa under uppkokning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar