Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



26 sep. 2011

El Domingo

Söndag = el domingo, dagen då man enligt stora och allsmäktiga skall vila. Jag brukar inte säga emot, utan är ganska bra på att bara lyda order.

LUNCHMENY:
1) Medelhavstallrik innehållande ångkokta musslor, färska calamares a la plancha (och då menar jag FÄRSKA, små härliga calamares, rosa till färgen), superfina aubergineskivor knaperstekta i olja (oliv- förstås), hemlagad allioli.
2) Fideuá, vegetarisk, med hemlagad allioli
(Fideuá är en katalansk rätt som kan jämföras med paella men som görs på fina nudlar i stället för ris och serveras med allioli)

Söndagsvila
Medelhavstallrik

Fideuá


22 sep. 2011

OLIVOLJAN

...heter Germanor och är gjord på de där runda småoliverna, "arbequinas". Om ni hittar den här olivoljan i affären, köp den och ni kommer inte att ångra er! (ok, Borges arbequina-olja kan funkar som ett substitut men den här är ett snäpp godare).

Oljan från dessa minioliver brukar vara lite dyrare än andra... men om man inte är bosatt i Spanien behöver man kanske inte köpa en 5 liters dunk som vi, utan kan evetuellt nöja sej med en mindre flaska... Den är som godast kall, dvs. till sallader, bröd, kalla soppor etc., funkar också perfekt som ingrediens till allioli och majonnäs eftersom den har en mjuk, mild och fruktig smak. Bara krispigt, färskt lantbröd med flingsalt och arbequina-olja är en oförglömligt upplevelse! Låter som om jag skulle ha fått betalt för att skriva det här men så är alltså inte fallet.

5 liters dunk olivolja från
Katalonien, gjord på
arbequina-oliver.


19 sep. 2011

Sopa de Pescado

Barnen till en vän till mej tyckte att den spanska fisksoppan såg ut som smutsigt dikvatten (eller "rapavatten" som man säger i Finland) och ville inte äta upp den under sin semester i Costa Brava. De hade helt rätt. Många spanska rätter är ingen fröjd för ögat men däremot för magen. Det spanska kökets hemlighet är en total frånvaro av falska smakförhöjare eller konstgjorda aromer, i stället använder man naturliga ingredienser och färska råvaror. Låter lätt och det är det också.

småfiskar, fiskhuvud, havskräftor + några persilje-
stjälkar kokas i vatten ca 25 min.

Färska tomater och paprikor direkt från grönsakslandet

Några bitar vitt bröd steks någon min. på svag värme
i olivolja tillsammans med ca 5 vitköksklyftor
och persilja.

3 - 4 mogna tomater mixas till sås.

Värm rikligt med olivolja i samma kastrull
som bröd o vitlök och tillsätt de mixade tomaterna.
Låt puttra några min.

Sila fiskbuljongen, spara fiskresterna.
Tillsätt den stekta tomatsåsen till buljongen.

Tillsätt bröd, vitlök o persilja.

Mixa soppan tills slät.

Rensa fiskresterna och ta tillvara rena fiskbitar.
(det här är den jobbiga biten)

Tillsätt fisk.

Några persiljablad piggar kanske upp den något tråkiga färgen...


Det här är min svärmors recept, enkelt och gott. För det nordiska folket, vars smaklökar under åratal har vant sej med buljongtärningar och deras konstgjort smakförhöjande effekt, skulle jag nog också tillsätta lök och paprika. Jag skulle mixa en halv paprika tillsammans med tomaterna och sedan steka finhackad lök i olivolja innan jag tillsätter tomat-/paprikamixen.

16 sep. 2011

El Chiringuito

Det här ordet används ofta och mycket i Spanien, speciellt om man bor vid kusten. Vad är då en "chiringuito"? Enligt  Kungliga Spanska Akademins (Real Academia Española) ordlista betyder ordet direkt översatt: "Kiosk eller försäljningsstånd ute i det fria". Eftersom Barcelonas väder tillåter det, fungerar faktiskt många av de "små kioskerna" som som barer året runt. Vissa serverar mest drycker och enkel plockmat medan andra har en riktig restaurang ansluten. På menyn brukar det ofta finnas paella eller pescado frito, typiska chiringuito-rätter.


Typisk men ganska sofistikerad chiringuito


Ny, trendig chiringuito, sofistikerad med riktigt kök.


Chiringuito Pez Vela, nykomling bland trendiga fusk-chiringuitos
som både har ute- och inneplatser
 + riktigt kök i anslutning

Del av terass,  Pez Vela


Typisk strand-chiringuito i Barcelona



11 sep. 2011

Paris era una fiesta

I helgen har jag fått lära mej att en stor Café con Leche heter Grand Crème i Paris. Vi pratar alltså inte om en Café au Lait, soppskålen innehållande ljummen mjölk med en liten skvätt kaffe i... utan en stor kopp, hälften svart kaffe-hälften mjölk. DET gillar jag!

Med mej i bagaget har jag haft E. Hemingways bok En fest för livet (Paris era una fiesta, 1964)Utöver det har staden bjudit på både svettig högsommarvärme och kylande höstregn, allt under tre dagar.

De mest minnesvärda kulinariska upplevelserna var en Onglet du Boeuf som fredagsmiddag och icke att förglömma; de smörfrasiga och franska morgon-croissanterna!

Andra höjdpunkter var butiken Merci och min egen kollektion Kuusi (Delica).


Sol, värme och törst





KUUSI

Mercis innegård


Merci!




8 sep. 2011

All i Oli eller Mahonesa?

Innan ni börjar läsa vill jag bara säga... Det är SUPER-LÄTT att göra egen All-i-oli eller Majonnäs (recept följer)! Strunta gärna i köp av färdiggjord (som håller sej intakt suspekt länge i kylskåp). Äkta Allioli/ Majonnäs skall förbrukas inom 2 dagar.

De säger att Allioli tillreddes redan under romartiden och att receptet egentligen härstammar från egyptierna. Romarna skall i sin tur ha fört receptet vidare till Spanien där man ännu i dag tillreder allioli på gammaldags vis, dvs. enbart med vitlök, salt och olivolja, därav det i dag världskända katalanska namet All i Oli, som direkt översatt betyder Vitlök och Olja.

Eftersom det är ganska knepigt att få vitlöken att binda sej med oljan började man småningom tillsätta ett ägg för att undvika misslyckanden och pga salmonellarisken uppmanades folk att tillsätta en skvätt vinäger eftersom bakterien i praktiken inte överlever ett PH värde under 4,4. Nu har vi ett recept som är nästan helt identiskt med majonnäsen, enda skillnaden är vitlöken..

Ingredienser




ALL-i-OLI MED ÄGG (eller majonnäs med vitlök)

1 ägg
en nypa salt
1 vitlöksklyfta
en skvätt vittvinsvinäger
solrosolja eller mild olivolja (ex. Arbequina)

Lätt som en plätt och klar på ett par minuter! Det enda tricket är att alla ingredienser bör ha samma temperatur för att inte skära sej. Ta således ut ägget ur kylskåpet några timmar innan det är dags för tillberedning!

Kläck ett ägg, skala vitlöken, tillsätt en nypa salt samt en skvätt vinäger. Tillsätt oljan i en jämn stråle samtidigt som du mixa allt med handmixern (elvisp går säkert också bra). När du uppnått majonnäskonsistens är den klar. Låt den vila i kylskåpet några timmar så att den får en tjockare konsistens. Du får en mjuk, len och mousse-aktig allioli helt utan tillsatsämnen.

Ägg, salt, vitlök, vinäger + olja
Alliolin är klar! Ställ i kylskåp en stund.


En av teorierna till uppkomsten av namnet Majonnäs sags ha fötts efter den franska erövningen av Menorca 1756. Överste Richelieu sägs skall ha blivit så förtjust i All-i-oli att han kopierade receptet och tog med sig denna mattradition till Frankrike där vitlöken senare skall ha fallit bort som ingrediens. Namnet på såsen, "Mahonnaise",  skall enligt denna teori ha blivit uppkallad efter Menorcas huvudort Mahón (även känd som Maó).*

Mahón eller Maó - ön Menorcas huvudort
All = vitlök på katalanska
Oli = olja på katalanska
i = och på katalanska

*enligt Wikipedia

TRADITIONELL ALL-i-OLI
görs enbart på vitlök, salt och olivolja som omsorgsfullt stöts i en mortel. Därefter tillsätts olivolja i en jämn stråle samtidigt som man ständigt rör om med mortelstöten. Efter en stunds effektivt rörande uppstår en geléaktig ljusgul massa som man serverar till rätter såsom grillat kött, ugnsbakade sniglar, potatis, risrätter med fisk och skaldjur, men används även varm som i t.ex. allioli-gratinerad torsk.