Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



31 okt. 2011

Hierba Luisa i lyxförpackning

Lippia Citriodora eller Hierba Luisa är min absoluta favorit bland infusioner. Dessa parfymerade blad med tydlig ton av citron blir en ljuvlig kvällsdryck efter 10 min. blötläggning i kokande hett vatten.

I Barcelona kan man köpa örter i en s.k. "Herboristeria" eller ("Herbolari" på katalanska). Torkade medicinalväxter säljs i lösvikt och paketeras sedan vackert in i en bit papper. Jag har en sådan här liten butik i mitt kvarter. De fortlever som tur är, om än i parallell med snabbköpen...


Herboristeria i Poble Sec

Lyxförpackning

Hierba Luisa



21 okt. 2011

Espaguetis Frutas del mar

Rubriken är en ren översättning till spanska. Eftersom S + konsonant inte funkar i uttal på spanska, blir Spagetti således "Espagueti". Samma gäller för många andra utländska låneord; "spa" blir t.ex. ESPA, "stock" blir ESTOCK, "skate" blir ESKATE och den roligaste av alla är "Spain" som alltså blir ESPAIN ( förklarar ordet España:).

Espagueti "Frutti di Mare"


Ugnstomaterna från landet kom val till pass vid tillredningen av skaldjurssåsen och funkar utmärkt till blandingen av olivolja, vitlök, färska skaldjur (i det har fallet: calamares, musslor, andra mindre musslor, räkor och havskräftor).
Eftersom det är säsong för granatäpplen är salladen gjord på escarola-sallad, granatäppel och fänkol, en fräsch-frisk-söt-bitter kombination.

19 okt. 2011

Livet på landet Dag 3 - Körsbärstomater i ugn

Jag plockade tålmodsprövande en hel korg av mini-körsbärstomater, avlägsnade  alla kvistar och blad, strödde ut dem i en långpanna, tillsatte en aning salt, ringlade över olivolja och lät sedan tomaterna baka i ugn ca 20 min.
Sedan varvade jag tomater med vilda oreganoblommor från i somras (ännu godare med färska basilikablad) och glasade in dem i rena burkar. Om innehållet är hett behövs inte alltid vattenbad för att konservera utan man vänder helt enkelt glasburkarna upp och ner och låter dem svalna så. Nåja, lite riskabelt lär det vara så körde för säkerhets skull "baño maria". PS. Om man inte orkar köra vattenbad (=baño maria) kan man bara lägga upp direkt på ren burk och förvara i kylskåp. Håller ca. tre veckor.

Nyplockade körsbärstomater i långpanna

Nybakade körsbärstomater och oregano

Inglasade tomater


Tomaterna är goda till sallader, grillat kött och funkar helt enkelt som substitut till färska tomater. Som grund till pastasås funkar det också: Värm upp olivolja, lägga till skivad vitlök och en burk körsbärstomater och låt det hela koka ihop några min. Toppa med mera basilika.



15 okt. 2011

Sommarbilder

Det har av någon anledning blivit mer lantliv än strandliv under den gågna sommaren. Barcelona har  bjudit på full HET sommarvärme fram till för några dagar sedan. Idag 15:e oktober har temperaturen droppat till 23 grader och hösten är så småningom i antågande. Men man kan ännu njuta av stadens alla uteterasser (och då menar jag även kvälls- och nattetid) och under de mörka vargtimmarna är luften fortfarande för varm för stängda fönster och tjocka täcken. Ändå saknar jag redan sommaren. Delar med mej av några bilder från min favoritkust.

Aigua Xelida, Costa Brava

Kvällssol på kusten

LA costa

Kvällsbad

13 okt. 2011

Livet på landet, dag 2. Tuppen är död!

...eller rättare sagt två hönor.
Hönsen vid gården på landet börjar komma upp i ålder, de producerar färre ägg varje dag (eller så är det nån av flygfäna som bara fått för sej att hacka sönder de som värps och äta upp dem...). Hur som helst är det bestämt att två av dem skall avlivas. En av dem tar vi plockad och styckad hem med oss till Barcelona. Följande bilder visar processen som man i dag varken vill eller kan se innan man stoppar ner frigolitbrickan med de snyggt uppradade kycklingdelarna i matkorgen på stormarknaden.
*Varning för känsliga som är vana med kyckling a la supermarket!* 
Bilderna nedan är dessutom en mjuk och idyllisk lantvariant där hönsen både har en inne- och utegård, frisk luft, varierande kost och solsken om de så önskar!

Avlivningsakten är över

Kokande vatten och två döda hönor

En orädd kille som vuxit upp med
och i naturen

Plockad höna samt nagelklippning

Klar för styckning

Ett okläckt ägg

Flera kommande okläckta ägg

Framtida äggreserv!

10 okt. 2011

Livet på landet, dag 1

I fredags vid middagstid anlände vi till huset på landet, dukade upp ett bord med "embutidos" (lufttorkade korvar i alla de slag) och ost. Tillägg: det oumbärliga "pan con tomate" och en flaska rött. Kan livet på den spanska landsbygden bli mycket bättre (o enklare)?


Embutidos såsom; Fuet, Llangonissa, Butfarra, Cansalada.
Osten är en Queso de Manchego.
Spanskt lantbröd med tomater ämnade speciellt för
"Pan con Tomate".

Pan con tomate och en flaska
Heus Negre från bodegan La Vinyeta*.

Luftigt "förvaringsskåp" för korv, skinka etc.,
dessutom flugfritt!

Köttskåp


*La Vinyetas viner kan eventuellt köpas i Sverige. Under vårt besök till bodegan för ca ett år sedan berättade de att de hade exporterat en del av sina viner till Sverige. Om det sedan innebär att Systembolaget är kunden det kan jag inte uttala mej om.


2 okt. 2011

Comida de pobres (Fattigmansmat)

Då är det söndag igen, åter en lat dag med sen frukost och sen lunch.  Gårkvällens kräftskiva krävde ett långt besök av Mr. Hammock uppe på takterassen och lunchen blev ett ihopskrap av rester + några färska fiskar.

Det här blev förrätten: Tortilla de Arroz (ris-tortilla), en klassisk spansk "fattigmansrätt" på överblivet ris som steks i olivolja. Bred ut det kokat riset i ett fint lager och låt steka en god stund på medelhög temperatur. Salta en aning och stjälp över tortillan på en tallrik och låt den ogräddade delen steka till båda sidorna är gyllenbruna och knaperstekta. Strö över lite salt även på andra sidan och servera. Det gäller bara att ha tålamod eftersom det tar sin lilla stund innan riset börjar gräddas (ca 15 min per sida). Knaprig och tunn, olivoljig och salt. Det är en skön beskrivning på denna enkla risrätt, inte är att underskattas.
Enkelt ÄR gott ...och det är precis vad medelhavsmaten handlar om! Inte så sofistikerad men nyttig och smaklig och där färska och naturliga råvaror är basen till allt.



Sedan blev det Pescado frito, inköpt i går på marknaden i Sant Antoni. Fisken, llucet, är en mild, vit och mycket god matfisk. Den blev panerad och friterad i olivolja. I Spanien serveras kokta ärter som en rätt i sig, alltså en hel tallrik full med gröna ärter, rätt och slätt, som man sedan ringlar olivolja över. För oss blev i stället ärterna ett tillbehör till "fattigmansmenyn". Kvällens underhållning: Bio med Sofia Coppolas nya fina film "Somewhere".