Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



2 okt. 2011

Comida de pobres (Fattigmansmat)

Då är det söndag igen, åter en lat dag med sen frukost och sen lunch.  Gårkvällens kräftskiva krävde ett långt besök av Mr. Hammock uppe på takterassen och lunchen blev ett ihopskrap av rester + några färska fiskar.

Det här blev förrätten: Tortilla de Arroz (ris-tortilla), en klassisk spansk "fattigmansrätt" på överblivet ris som steks i olivolja. Bred ut det kokat riset i ett fint lager och låt steka en god stund på medelhög temperatur. Salta en aning och stjälp över tortillan på en tallrik och låt den ogräddade delen steka till båda sidorna är gyllenbruna och knaperstekta. Strö över lite salt även på andra sidan och servera. Det gäller bara att ha tålamod eftersom det tar sin lilla stund innan riset börjar gräddas (ca 15 min per sida). Knaprig och tunn, olivoljig och salt. Det är en skön beskrivning på denna enkla risrätt, inte är att underskattas.
Enkelt ÄR gott ...och det är precis vad medelhavsmaten handlar om! Inte så sofistikerad men nyttig och smaklig och där färska och naturliga råvaror är basen till allt.



Sedan blev det Pescado frito, inköpt i går på marknaden i Sant Antoni. Fisken, llucet, är en mild, vit och mycket god matfisk. Den blev panerad och friterad i olivolja. I Spanien serveras kokta ärter som en rätt i sig, alltså en hel tallrik full med gröna ärter, rätt och slätt, som man sedan ringlar olivolja över. För oss blev i stället ärterna ett tillbehör till "fattigmansmenyn". Kvällens underhållning: Bio med Sofia Coppolas nya fina film "Somewhere".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar