Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



19 okt. 2011

Livet på landet Dag 3 - Körsbärstomater i ugn

Jag plockade tålmodsprövande en hel korg av mini-körsbärstomater, avlägsnade  alla kvistar och blad, strödde ut dem i en långpanna, tillsatte en aning salt, ringlade över olivolja och lät sedan tomaterna baka i ugn ca 20 min.
Sedan varvade jag tomater med vilda oreganoblommor från i somras (ännu godare med färska basilikablad) och glasade in dem i rena burkar. Om innehållet är hett behövs inte alltid vattenbad för att konservera utan man vänder helt enkelt glasburkarna upp och ner och låter dem svalna så. Nåja, lite riskabelt lär det vara så körde för säkerhets skull "baño maria". PS. Om man inte orkar köra vattenbad (=baño maria) kan man bara lägga upp direkt på ren burk och förvara i kylskåp. Håller ca. tre veckor.

Nyplockade körsbärstomater i långpanna

Nybakade körsbärstomater och oregano

Inglasade tomater


Tomaterna är goda till sallader, grillat kött och funkar helt enkelt som substitut till färska tomater. Som grund till pastasås funkar det också: Värm upp olivolja, lägga till skivad vitlök och en burk körsbärstomater och låt det hela koka ihop några min. Toppa med mera basilika.



3 kommentarer:

  1. Ser gott ut, men ursäkta en oinvigd "baño maria"?

    SvaraRadera
  2. hahaha! Trodde att det framgick att jag pratade om vattenbad, "baño maria" på spanska. Alltså gamla mormorsknepet, fyllda glasburkar skruvas åt ordentligt och ställs sedan i kastrull med 3/4 vatten. När det småningom kokar sänker man värmen en aning och låter man burkarna "koka" tills locket buktar utåt en aning (några minuter). Man låter burkarna stå kvar och svalna i det heta vattnet.

    SvaraRadera
  3. mmmmm...nu får du sluta att laga så mycket gott!! Sitter här och dreglar...Är fullkomligt tokig i GODA tomater på alla sätt och vis..och det här lät ju bara sååå gott!! mmmmm - Önskar mig en burk när jag fyller år nästa gång :)

    SvaraRadera