Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



30 juni 2011

Tuber Aestivum

...eller sommartryffel är vad som nuförtiden allt som oftast ligger och "skräpar" hemma i vårt kylskåp. Orsaken till detta är svärfars och några hundars nya hobby. Just nu under sommarmånaderna infaller skördetiden för denna sommartryffel som är mörk och nästan svart till färgen, inuti är den däremot ljust beige. Den har en stark och angenäm doft och smaken är behaglig men inte så intensiv som den mera omtalade Tuber Melanosporum (svart tryffel).

Vi har testat och laborerat de senaste månaderna för att hitta det mest lyckade och smakrika tryffelrecepten. I går fyllde vi en hel brieost med tryffel och i dag skivade vi de sista tryfflarna i glasburkar och täckte med mild olivolja. Där skall de nu få ligga och dra någon vecka och sedan är tryffeloljan klar som smaksättare till olika livsmedel och rätter.

Tuber Aestivum


Brietårta fylld med tryffel
Skivad sommartryffel

28 juni 2011

Baluard

Eftersom bageriet på vår gata är under all kritik bestämde jag mej i morse för att cykla i väg till Barcelonas, enligt mej, bästa bageri Baluard i Barceloneta. Förutom krispiga bröd från den vedeldade ugnen hoppades jag dessutom på att kunna njuta av en svalkande havsbris i morgonhettan. Jag uppfyllde båda av mina önskningar och efter att ha köpt olika brödsorter sökte jag upp Café Santa Marta som ligger precis vid Barcelonetas strand, drack färskpressad apelsinjuice under parasollets skugga medan jag tittade ut över de tidiga badgästerna och det skimrande Medelhavet. "Humble brag" kallar man tydligen denna typ av inlägg.

BALUARD
C/ Baluard 38-40, Barcelona
http://www.baluardbarceloneta.com/es/proces.html

Morgondrink

Baluards gudomliga bröd


Sommarmorgonstund

Denna soliga och heta junimorgon äter jag frukost med fördragna fönsterluckor och träpersienner. För att kunna njuta av havregrynsgröt och kaffe (hett skall det ju vara) gör man bäst i att stänga ute den gassande solen. Persienner som täcker hela utsidan av balkongen och hindrar solens strålar att landa i lägenheten är en sydeuropeisk uppfinning i stora mått!  Man kan ha balkongdörren öppen utan att solen gassar in, man har en viss utsikt men ingen har insyn och rummet får ett vackert svalt ljus.

Härliga persienn

grannar




18 juni 2011

Tid för Gazpacho

Den fuktiga, tryckande värmen verkar ha kommit till Barcelona för att stanna. Heta dagar och sammetslena nätter. Minsta lilla fysiska ansträngning gör en helsvettig, för att inte tala om intag av varma drycker (rekommenderas inomhus med AC påslagen). Jag drar mej för att sitta i solen, väljer skuggsida, törstig igen, tanken på en iskall gazpacho är ständigt återkommande...

Gazpacho äts endast sommartid och alltid som förrätt i Spanien.

GOD (!) GAZPACHO
Innan du börjar, se till att du köper tomaterna några dagar innan så att de har tid att mogna i rumstemperatur. De skall vara riktigt mjuka, mogna och djupt röda.


Skala tomaterna med en liten vass kniv.


   
Ingredienser:
en bit av gårdagens baguette (eller vilket torrt vitt bröd som helst)
1 dl olivolja (extra virgen, gärna Arbequina)
en rejält stor skvätt vittvinsvinäger (efter smak)
1/2 kg tomater
1/2 gurka (en hel om den korta knubbiga varianten)
1 liten röd paprika (eller 1/2 stor)
1 bit grön paprika
1/2 lök
1 vitlöksklyfta (bara 1/2 om den är stor)
några dl vatten
1 - 2 tsk salt
nymald peppar
(ev. några färska körsbär för färgens och sötmans skull)


Börja med att lägga några skivor baguette (inte dagens) i 1/2 dl olivolja och tillsätt en skvätt vinäger. Låt det ligga och dra medan du förbereder resten av ingredienserna. Skala tomaterna och gurkan. Skär alla ingredienser i mindre bitar och lägg allt i en glasmixer*. Tillsätt resten av olivoljan, mera vinäger och mixa allt. Fyll på med några dl vatten (beror på hur flytande du vill ha soppan) och smaka av. Tillsätt mera salt och/eller vinäger vid behov (några körsbär kan tillsättas om man vill att soppan ska ha lite sötma, dessutom ger det en mer intensiv färg). Ställ i kylskåp några timmar eller servera med is i stora glas. 

*Det går också bra med stavmixer men mixa i så fall grönsakerna först innan du tillsätter vatten.  

Efter att ha mixat i hop allt kan man
tillsätta extra vatten.

Färgen skall vara ljust laxfärgad.
Brödet gör att gazpacho får en
mjölkaktigt vit ton och så fungerar
det oxå som förtjockningsmedel.

Färgen skall vara ljust laxfärgad.
Brödet gör att gazpacho får en
mjölkaktigt vit ton och så fungerar
det oxå som förtjockningsmedel.

Om du föredrar att servera gazpachon ur djupa tallrikar eller skålar tillsätter du bara mindre vatten och serverar med finhackade bitar av paprika (grön och röd), lök, tomat samt brödkrutonger.

PS. Blir gazpachon fadd till smaken saknas antagligen mera salt och/eller vinäger. En annan orsak kan också vara för mycket tomater i relation till andra ingredienser. Kom i håg att inte heller spara på olivoljan, den är viktig för att soppan skall få en rund och fin smak och hjälper dessutom att förhöja smaken på de andra ingredienserna.

17 juni 2011

Alla dessa innegårdar...

Stadsdelen Eixample i Barcelona var i mitten 1800-talet planerad att bli en ljus, luftig och framför allt en hälsosammare utbyggnad av Barcelona. Barcelonas gamla stadsdel, med de trånga och smutsiga gränderna var en riktig smittokälla och den industriella revolutionen krävde snabbt nya bostäder. Arkitekten Ildefonso Cerdás förslag om en ny stadsdel i modernistisk stil gick år 1860 slutligen igenom. Varje kvarter skulle bestå av en hexagonal med sammansatta byggnader och samtliga boende skulle ha tillgång till en grönskande innegård.

L'Eixample

Varje kvarter har en hexagonal form 
Allt gick enligt planerna förutom idén om de prunkande innegårdarna. Snikna lokalägare byggde ut sina affärer mot bakgården och plötsligt var de planerade trädgårdarna ett minne blott. Man kan ju bara tänka sej vilken unik stad Barcelona hade varit idag om hela Eixample (7,46 km2) hade bestått av gröna innegårdar. Tänk att sitta och smutta på en kaffe omgiven av växter, blommor och träd... i stället sitter man i dag på andra sidan mot gatan inklämd på en liten trottoarterass bland bilarnas brus. Ack ja, det gör ont i bröstet bara att tänka tanken!
MEN staden försöker återställa så mycket som det går. De flesta innegårdar i Eixample består i dag av parkeringar eller tak för de lokaler och restauranger med ingång från gatan. Några få innegårdar är i dag öppna för allmänheten och där det har gått har man konstruerat lugna trädgårdsoaser eller lekparker. Nedan bilder från ett gym i centrala Barcelona som numera har sin solterass ovanpå deras lokaliteter.  


Gymets solterass mitt i centrala Barcelona



15 juni 2011

Moster Ebbas dadelkaka

Har ni dadlar liggandes i skafferiet ända från jultiden? Det hade jag! i går hittade jag en hel påse (500g) längst bak i skåpet och kom att tänka på min moster Ebbas ljuvligt goda dadelkaka. Kommer i håg från de senaste somrarna ute på skäret att den brukar vara söt, lite kladdig och med tydliga smakinslag av "tjinuski". Sista förbrukningsdag på dadelpåsen visade 30.6.2011, så det var bara att leta upp receptet och börja direkt.

MOSTER EBBAS DADELKAKA

200 g dadlar
200 g smör
1 1/2 dl vatten

3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat

2 ägg
1 1/2 dl socker

3 msk starkt kaffe

Börja med klippa de kärnfria dadlarna i mindre bitar och koka upp dem med smör och vatten tills dadlarna är mjuka. Låt svalna.

Vispa sockret med äggen och blanda sedan med mjölblandningen. Lägg till de svalnade dadlarna och tillsätt 3 msk starkt kaffe. Grädda i 175º ugn 50-60 min.

Dax för oxsalat

Härligt syrligt och fräsh är RABARBERN pga. just oxsalat! Den är så efterlängtad, årets första rabarberpaj, precis som om kroppen suktar efter denna söt-sura smakupplevelse. Min senaste favorit är en upp och nervänd variant som min mamma och jag kallar Chapis Rabarberpaj.


Årets rabarber

Den var så grymt god att intagandet helt upptog min koncentration och jag glömde fotografera det gräddade slutresultatet! Men jag har i alla fall grävt upp en äkta finsk rabarberrot och smusslat den till sydliga breddgrader:)

CHAPIS RABARBERPAJ

Skalade rabarber i bitar (tillräckligt för att täcka en pajbotten)

2 dl socker
1 dl farinsocker
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
--------
75 gr smält smör

Strö ut rabarberbitarna i smörad pajform.
Blanda havregrynsdegen enligt ingredienserna ovan (förutom smöret!) och fördela den jämt över rabarbern. Häll till sist över det smälta smöret innan pajen gräddas i ugn ca. 20 min, 200º.
Servera med grädde (vispad eller ovispad), vaniljsås, glass etc.




(Oxalsyra (C2O2(OH)2) är en relativt stark (3000 gånger starkare än ättiksyrakarboxylsyra som finns i flera olika växter, exempelvis harsyra och rabarber. Namnet kommer från det vetenskapliga namnet för harsyra, Oxalis acetosella. Oxalsyrans salterkallas oxalater.
Oxalsyrans egenskaper: 
Ämnet är svagt giftigt, och irriterar mag- och tarmkanalen vid intag. Det reagerar med kroppens kalcium och bildar kalciumoxalat som är svårlösligt i vatten. Vid alltför stort intag av oxalsyra eller andra oxalater fälls kalciumoxalat ut och man kan drabbas av kalciumbrist eller njursten.

10 juni 2011

Hirams rabarber















Försommaren är här och det är dags att skörda spröda rabarberstjälkar, för de som har tillgång till sådana dvs. Min kära mor har under de senaste 40+ åren kokat rabarbermarmelad ur Hirams kokbok*. Jag gjorde själv ett försök för några veckor sedan när jag var på besök i Finland och äntligen hade tillgång till denna härligt syrliga växt. Marmeladen är en av mina favoriter.

*Hirams kokbok gavs ut 1960 och blev en storsäljare. De flesta hem hade en i köket under 60 och70 talet.

HIRAMS RABARBERMARMELAD

1 kg rabarber
1 kg strösocker
1 st citron
1 bit ingefära (ca 1 cm skalad och tunt skivad)

1. Skär rabarbern i småbitar.

2. Varva den med socker, citronskivor och ingefära i en gryta och låt stå över natten.

3. Koka rabarbern långsamt mjuk. Den ska mosa sig och koka
sönder. Efter cirka en timme gör ett marmeladprov. Lägg en sked av rabarbern på en tallrik. Låt svalna. Dra en sked genom marmeladen. Om den inte flyter ihop är den klar. Annars låt koka en stund till.

4. Häll på väl rengjorda burkar.

(Jag kokade en snabbare version utan blötläggning. Bara rabarber, citronskal (avskalad med kniv), ingefära och socker).