Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



31 aug. 2011

Sensommarsoppa

I helgen fick jag en hel kylbox full med grönsaker och frukter från ett odlingsland nära Figueres; några kg tomater, paprikor, gröna bönor, vitlök, squash, persikor och 1 st. pumpa á 5kg. Några grannar fick ta del av halva pumpan, den andra halvan åkte in i ugnen tillsammans med salt, en kvist rosmarin och olivolja. En favorit i repris helt enkelt (se tidigare recept). Jag sparade spadet från de kokta grönsakerna vi åt till lunch i går och det fungerade utmärkt som buljong till dagens soppan. Det här blev resultatet:

ugnsbakad pumpa från tidigare recept
+
lök, vitlök, ingefära, grädde
=
Sensommarsoppa


Ingredienser:
Ca. 1-2 kg pumpa (ugnsbakad), flingsalt, rosmarinkvist
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
Ca. 2 cm färsk ingefära
1,5 l grönsaksbuljong (inga tärningar pleeeease!)
1-2 dl grädde
salt, peppar

Låt den grovhackade löken steka i olivolja på låg värme, ca 15 min. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna, den rivna ingefäran samt ett lagerblad och låt steka en stund. Avlägsna rosmarinkvisten och pumpans skal och skär i mindre bitar. Tillsätt pumpan och buljongen och låt koka i hop, ca 10 min. Avlägsna lagerbladet och mixa tills slät. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde efter smak och vispa under uppkokning.


29 aug. 2011

Semesterns sista helg - Pan con Trufa

Officiellt sett var helgen som passerat den sista semesterhelgen i Spanien och livet återgår småningom till sin normala rytm. Men i vårt "barrio" i dag hade fortfarande apoteket, de två närmaste köttaffärerna, charkuteriet samt en del favoritkaféer och barer fortfarande stängt. Vi som spenderat största delen av augusti i Barcelona är glada över att kvarteret snart återfår sin speciella karaktär vilket brukar involvera ett ganska rikt gatuliv.

Efter en helg uppe i bergen nära Figueres och med den kalla bergsvinden "Tramontana" på besök, var det skönt att återvända till sommaren i Barcelona. Helgens fångst blev en tryffel med den icke så blygsamma vikten av ca. 250 gr.

Ett stort fynd av Tuber Aestivum

spansk sommartryffel

Bland de experiment som hittills gjorts är fortfarande de bästa smakupplevelserna Tryffelfylld Brie eller varför inte en enkel Pan con Trufa (pan con tomate toppad med skivad tryffel och olivolja .

PAN CON TRUFA

färskt spanskt lantbröd (eller gårdagens rostat)
en mogen tomat
mild och god olivolja (t.ex. "arbequina")
tunt skivad sommartryffel
flingsalt.

Dela en mycket mogen tomat på bredden och gnid in en skiva lantbröd, ringla över lite olivolja och skiva över så mycket tryffel du tycker att du har tillgång eller råd till. Strö över lite salt och mera olivolja.

26 aug. 2011

Fikonsylt

Innan jag flyttade till Spanien (år 2000) hade jag aldrig ätit färska fikon. Jag kände bara till den torkade varianten som man brukar hitta i skålar tillsammans med dadlar och andra torkade frukter vid jultid.
Runt Medelhavet växer fikonträden både vilda och planterade. Det är en vanlig frukt under de två skördesäsongerna (april-maj och augusti-september) och det finns många olika sorter, från djupt lila till helt gröna. Denna delikata och stötkänsliga frukt passar ypperligt till marmelad.

 Fikonsylt

I helgen besökte vi den katalanska landsbygden och hälsade på vänner i närheten av det "gudomliga" berget Montserrat, ca. 1 tim bilfärd från Barcelona. Vi åkte i väg från ett hett klimat med hög luftfuktighet för att landa i ett ännu hetare med torra och heta vindar. Eftersom inga fläktande havsbrisar stod att fås och husets skuggiga terass kändes het som öken mitt under dagen, var det bäst att skaffa sej en sysselsättning inomhus i det svalkande stenhuset. I ett försök att skugga oss under fikonträdet intill huset plockade vi snabbt i hop två korgar fikon (den gröna sorten), skalade dem och tillsatte socker och citron-/limeskal.

Färska fikon, skalade (ca. 1-2 kg i oskalad form)
Socker efter smak
1-2 bitar citron-/limeskal
1 bit limeskal
Saft från 1 lime

Koka på låg värme ca. en timme, avlägsna citron-/limeskal och sätt på burk.

Syltkokning är inte vanligt i Spanien. Generellt plockas det inte vilda bär och frukter (med svampar som undantag).

PS: Det gjorde ont i bröstet att se björnbärsbuskarna som formligen dignade av mogna bär. Den finska kvinnan kunde inget annat än att offra sej för dem i hettan...

19 aug. 2011

Cortado con hielo (i serien kalla sommardrycker)

I morse hoppade jag på cykeln och trampade i väg till Barceloneta (det gamla fiskarkvarteret i Barcelona) för att åter köpa stans godaste bröd på Baluard. En ljum sjöbris samt en cortado con hielo (iskaffe= espresso + skvätt varm mjölk + isbitar), svalkade mej för stunden i augustihettan.

un cortado con hielo

17 aug. 2011

Gandules '11

Det mesta och framförallt det bästa är stängt i Barcelona under augusti, MEN man kan i alla fall gå på bio ute i det fria och dessutom helt gratis! CCCB (Centre de Cultural Contemporànea de Barcelona) anordnar varje år under augustimånad filmkvällar under bar himmel i en vacker innergård. Om man vill sitta bekvämt i solstolarna får man förbereda sej på att bänka sej redan vid 20-21 tiden. Och som alltid i Spanien, behöver man inte oroa sig för att varken hungra eller törsta ihjäl. Det finns förstås en bar i anslutning där man kan beställa något smått att tugga på samt ett glas av landets lokala.
Filmen som visades i går hette Den Röda cirkeln, regissör: Jean-Pierre Melville, år 1970, med bl.a. Alain Delon i en av huvudrollerna.

Gandules'11

Innergård

Jean-Pierre Melvilles "den röda cirkeln"


12 aug. 2011

Norra Medelhavet

Högst uppe på Spaniens östkust, nära franska gränsen, närmare bestämt norra Costa Brava, hittar man karga och steniga stränder med helt fantastiska simvatten! Om man lyckas hitta de små kustvägarna mellan Roses och Cadaques kör man förbi El Bulli (Cala Montjoi),  5 ggr utnämnd till världens bästa restaurang. Mannen bakom succén heter Ferran Adrià och har bl.a. blivit utnämnd av tidningen TIMES till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

simvatten på Costa Brava


Katalanska klippor



7 aug. 2011

Arròs caldós

I går lunchtid bjöd vi in oss själva till några vänners terass med ris, skaldjur samt en gryta under armen. I ett Barcelona med över 30 grader och nästan 80% luftfuktighet kändes en lunch högt uppe i en grön oas, mitt i stadens brus, helt rätt.

"Arròs caldós" på terass

Arròs caldós är en typisk katalansk skaldjursrätt som påminner om paella men innehåller mera vätska. En ganska passande beskrivning skulle kanske vara en blanding av Bouillabaisse och Paella. Som alltid finns det många variationer på recept, här kommer ett. Om man tillsätter bläcket från bläckfisken blir  riset svart (som i det här fallet), annars får rätten en röd/orange färg.

ARRÒS CALDÓS (ca. 4 pers.)
0,5 - 1dl olivolja
3 lökar, hackade
en halv röd paprika, hackad
en halv grön paprika, hackad
några vitlöksklyftor
3-4 tomater (skalade och hackade)
salt, peppar

bläckfisk (sepia) i bitar (färsk eller frusen)
bläckfisk (calamares) skuren i ringar (färsk eller frusen)
bläcket (från 1 st. bläckfisk)
färska musslor (ca. 4/ pers.)
färska räkor, okokta (ca. 3/ pers.)
färska havskräftor, okokta (1-2/ pers.)

4,5 dl ris (spanskt eller annat rundkornigt)
1,3 l hett vatten eller mild fiskbuljong (inga Knorr-tärningar!)
salt
peppar

Finhackad lök och parika steks länge (ca 15 min) på låg värme,
i rikligt med olivolja.


Höj värmen och tillsätt vitlök
samt de hackade tomaterna. Låt fräsa en god stund
tills simmigt. Detta är en s.k. sofrito (basen till paella).
Tillsätt bläckfisk samt dess bläck o låt koka en stund


Tillsätt resten av skaldjuren (t.ex. musslor, räkor
 havskräftor). Låt puttra en stund.
Under tiden, koka upp vattnet (elr buljongen).

Tillsätt ris och därefter det hett vatten
(1 del ris på 3 delar vatten), låt koka 15-20 min.
(beroende på typ av ris).

Servera genast!

Den här rätten bör alltså tillredas EFTER det att gästerna har anlänt, eftersom den måste avnjutas DIREKT (på minuten!) när den är klar, annars drar riset i sig all vätska. Man kan dock förbereda basen, den s.k. sofrito:n innan. Sedan är det bara att tillsätta skaldjuren samt ris + vatten och så har man allt klart på ca. en halvtimme. Om man inte har tillgång till färska skaldjur är nog frysta (dvs. råa, oskalade) det bästa alternativet .
I Spanien sägs det inte vara bra för magen att dricka vatten till risrätter... vin rekommenderas alltså;)!