Tankar om mat i sin enkelhet och om livet i Barcelona, om kulturella skillnader och om recept på enkla rätter som vi längtar till men som kanske rent av har fallit i glömska... Från klassiska nordiska rätter till lika klassiska spanska (och allt däremellan). Anna Beata är en hem- och amatörkock som rör sej i gränslandet mellan traditionella medelhavsrätter och nordiska experimentella.



27 nov. 2012

Pollaste amb escamarlans


Kyckling med havskräftor skulle väl vara den korrekta översättningen från katalanska. Rätten hör till kategorin "mar y montaña" (=hav och berg), dvs. en rätt som innehåller ätbart både från havet och bondgården. Det här är definitivt en av mina favoriträtter i Katalonien!


Pollastre amb Escamarlans


Ingredienser:
1 färsk kyckling styckad i ca. 10 delar
8 havskräftor (för 4 pers.)
olivolja
salt, peppar

1 lök
3 mogna tomater
ev. en liten bit grön paprika
en handfull rostade mandlar (ca. 10-15 st)
3 vitlöksklyftor
15 gr. mörkchoklad
4 skivor (baguette) bröd stekta i olivolja
persilja
1 glas torrt vin



Salta och peppra kyckligen, stek så att bitarna får färg och lägg åt sidan.
2 st. havskräftor per pers. Fräs hastigt i olivolja och lägg åt sidan.


Lägg åt sidan efter snabb fräsning, i olivolja förstås.


Fräs upp separat, först kyckling, sedan havskräftor, lägg åt sidan.


Och så går man över till den berömda spanska sofrito:n...

Sofrito:
1 lök
3 mogna tomater
ev. en liten bit grön paprika

Hacka löken fint och handmixa de mogna tomaterna. "Blondera löken (samt den finhackade paprikan) i olivolja under ca 10 min, höj värmen och lägg till tomatmix/juice. När sofrito:n reducerat i vätska och är en aning grötig, lägg till kyckling och havskräftor. Smaka av med salt o peppar o låt koka i hop ca 15 min.


sofrito
Stekt kyckling, frästa havskräftor och "sofrito"



Nu är det dags att tillsätta "picada:n"(=mortelstött mandel, vitlök, persilja, rostat bröd)

Picada (2ggr):
en handfull rostade mandlar (ca. 10-15 st)
3 vitlöksklyftor
persilja
15 gr. mörkchoklad
4 skivor (baguette) bröd stekta i olivolja

1 glas torrt vin

Stöt 10 rostade mandlar, 2 stekta brödskivor i olivolja tillsammans med 3 vitlöksklyftor och mörk choklad i en mortel.

Tillsätt "picada:n" samt ett litet glas vitt vin. Låt allt koka ihop. Servera!


Färdigköpt "picada"



16 nov. 2012

Tivoli's Bistro

Näe, usch va trist!!! Poble Sec's bästa thai- och lunchresturang, Tivoli's Bistro, har stängt... Ägarna blev erbjudna jobb i Thailand, så de bommade igen och drog. Nu står restaurangen till salu. Ägarinnan som även fungerade som kock är thailändska och tillredde med kärlek och omsorg fantastiska thailändska lunchrätter. Kvaliteten var som en tre-rätters middagsmeny, priset en litet dyrare lunchmeny. Vi är glada över de år som varade, synd bara att det skulle ta slut så fort...


Fyllda zuccinis i soja- och ingefärssås

Fisk i rödcurrysås, chili och mini-auberginer


13 nov. 2012

Micro-rallador, Microplane!

rallador = rivjärn

Micro-rivjärnet, "Microplane", är en investering i köket! Vasst, effektivt och river härligt luftigt! KÖP, KÖP, KÖP! Med den torraste parmesanbiten gör rivjärnet ett poröst täcke över pastan. Det här är inget vanligt rivjärn utan en revolution! Jag har inte fått betalt för att skriva det här, det är bara en helt ärlig rekommendation. Klicka här om ni vill köpa online -> Microplane
Vi har fått det som en gåva, vilken present:)

Microplane och tryffel

luftigt, fluffigt tryffelriv


12 nov. 2012

Kastanjer, del 2

Helgens projekt blev Marrón Glacé, inte mitt då men min mans. Enligt Wikipedia översätts det med konfiterade eller glaserade kastanjer.

Det här är ett projekt på många timmar eller dagar! Stort tålamod, mycket pillande och försvinnande snabba resultat. Goda delikatesser men är det verkligen värt besväret?


Marrón Glacé

Följande är stegen:
1) Snitta varje kastanj, 2) koka dem mjuka i vatten, 3) skala och avlägsna det inre skalet + nerver, 4) koka upp sockerlag med vanilj, 5) Låt kastanjerna bada i sockerlagen och låt stå över natten, 6) nästa dag: rosta snabbt i ugn, 7) avnjy när kallnat.

För mera detaljerat recept, fråga min man eller se internet.

Jag har spenderat en stor del av helgen med att torka bort sockerlag från golv och ytor, dock sugandes  på de små läckerbitarna:)


8 nov. 2012

Kastanjer

Castañas = kastanjer

Förra helgen firades "la Castanyada" här i Katalonien. Då äter man rostade kastanjer, bakad sötpotatis och "panellets". Denna helg infaller med allhelgona eller som det heter här "Todos los Santos". Nuförtiden hör man också det importerade ordet "Halloween".

Jag kommer ännu i håg en incident när jag var liten då min kära mor hade köpt kastanjer och hört att man kan baka dem på ett bad av grovsalt i ugnen. Sagt och gjort, ett lergods med grovsalt och kastanjer åkte in i ugnen. Vi väntade och väntade...och när min mor tyckte att vi väntat tillräckligt tog vi med spänning ut dem. De var förstås omöjliga att ta sönder och innehållet var fortfarande stenhårt.


snittade, fortfarande orostade kastanjer.

Paella de castañas


I helgen plockade jag kastanjer. Svärfar snittade dem och sedan rostade svärmor dem över öppen eld. Man behöver förutom kastanjerna; en perforerad stekpanna med långt skaft, en kort och robust kniv för att göra ett snitt i varje, öppen eld, trädris och några skvättar vatten.
Efter snittningen rostas de över öppen eld. Trädris gör att rök lätt bildas (+fuktighet) och sedan stiger upp genom hålen i pannan. För att tillföra mera fuktighet, stänk lite vatten över dem nu som då så att man får till lite ånga. Efter ca. 10-15 min. är de klara. Nu skall de vara rätt lättknäckta och mjuka som potatisar inuti. Linda in dem varma i en strut av tidningspapper och njut!


29 mars 2012

Orsak till frånvaro

Befinner mej på en stor ö tillsammans med min man och ett nytt tillskott till familjrn, Pathio!





10 mars 2012

Sábado y Sortidor

Dagens spanska ord:
Sábado = lördag

Återvände till Restaurant Sortidor 1908 på Plaça del Sortidor i Poble Sec (BCN) men den här gången kvällstid. Mysigt, trevlig service och god mat. Jag blev glad av att ett av mina vittvinsfavoriter fanns med bland deras sortiment; Bornos, en Sauvignon Blanc från Rueda, spanskt förstås. Torrt och fruktigt, men inte så där blommigt och tropiskt utan citrusfruktigt med smak av grapefrukt. Mycket rekommendabelt! Vingården heter Palacio de Bornos, http://www.taninia.com/ingles/B-vinos.htm.



Sortidor på Plaça del Sortidor

Sauvignon Blanc från
Palacio de Bornos 

Fin de semana

Dagens spanska ord:
Fin de semana = veckoslut

Såhär kan det se ut en lördag förmiddag, vintertid (25:e feb) i Barcelona. Dagstidning, kaffe eller dryck, sol, och utsikt över staden.

Förmiddagspaus på
en "chiringuito" i Montjüic

Utsikt från "chiringuito:n"


3 mars 2012

Plaza del Sortidor

Plaza = torg
Plaça = torg på katalanska

Det största torget i Poble Sec, Plaça del Sortidor, har mycket att erbjuda: 4 restauranger och ett café. Sortidor 1908 är en mysig, oldie-worldie restaurang med både lunchmeny och kvällsöppet. Dessutom har de nuförtiden en terass! Jag fikade där för några veckor sedan då det fortfarande var vinter och kyligt. Vi höll oss inomhus och tittade i stället på torget genom de färgade glasen.

http://www.sortidor.com/sortidor.html


Sortidor 1908

Kaffe, mimosa och färgglatt fönster

barvy

Maria och mimosa

bar och liljor
Välkomstlilja



28 feb. 2012

Poble Sec vs. Manhattan

Den första bilden är tagen från vår gatan, Nou de la Rambla i Barcelona, och den andra från down town Manhattan i NYC. Bara en liten iakttagelse.


Poble Sec - BCN

Manhattan - NYC

18 feb. 2012

Konfiterad vitlök

Min svärmor gav mej en knippe vitlök häromdagen, egenodlade. Hon tipsade mej om att konfitera dem och gav mej ett recept som bestod av olivolja och vitlök som man långsamt värmer upp till ca 60 grader och sedan lägger upp på burk. De var jättegoda men eftersom rosmarinen blommade kunde jag inte låta bli att lägga till några kvistar (+ en del andra ingredienser). Goda som karameller blev de! Ett litet sting av vinäger, toner av rosmarin och lagerblad, vitlökarna mjuka och lena. Se bara till att samla tålamod innan, det tar sin lilla tid att skala ett 100-tal vitlöksklyftor...men som alltid, det var det värt!


Vitlöksknippe från Les Vinyes
vitlöksklyftor, olivolja, vinäger,
lagerblad, pepparkorn och salt i kastrull

färdiga på burk


Konfiterad vitlök:

vitlöksklyftor (så många du orkar skala)
ca. 3-4 dl olivolja (elr så att det täcker vitlöksklyftorna)
ca. 1,5 dl äppelcidervinäger (eller vittvinsvinäger)
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
några korn svartpeppar
nagra nypor havssalt

Lägg alla ingredienser kalla i en kastrull och värm upp långsamt på mycket låg värme tills de nästan sjuder (ca 60-70 grader). Det här tar ca 30-45 min. beroende på typ av kokplatta. Ta av från värme och tills de kallnar. Lägg upp på burk.


15 feb. 2012

Calçots

Det blev andra ggn i år jag åt calçots, en efterlängtad vinterrätt i reprisDet är alltså fråga om färska lökar som grillas över öppen eld. De är odlade på ett sätt som gör att de växer sej långa och smala och vid första ögonkastet ser ut som vanliga purjolökar. De grillas tills de är helt svarta och förkolnade på utsidan, sedan avlägsnar man det brända ytterskalet genom att ta tag i de gröna stjälkarna samtidigt som man drar rotdelen nedåt. Inuti är de gröna och genombakade och doppas i en tomat-vitlök-paprika-mandel-hasselnöt-olja-vinäger-sås innan de lodrätt droppas ner i munnen. En smutsig och osofistikerad företeelse som definitivt är värt besväret!

Calçots-säsongen är i full gång just nu (dec-april) och i lördags styrde vi kosan mot Madremanya (norra Katalonien) där snälla vänner hade lökarna på grillning. Hög himmel, soligt, klart och kallt var det när vi drog i väg på lördagseftermiddagen. Det här är ursprungligen en sydkatalansk tradition men nuförtiden en allmän beteelse runt om i hela Katalonien. Calçots kan vara svåra att hitta på någon annan plats än just Katalonien men den läckra såsen som serveras till skall ni få receptet på (se nedan). Den brukar kallas "salsa de calçots" eller "salsa de romesco" och det är i princip samma sak. Den kan med fördel också serveras till andra grillade grönsaker. Speciellt gott till färsk grön sparris eller zuccini.


Calçots på grillning
färdiga calçots med romesco-sås
beteelse
Naturodlat vin - Mendall
http://www.serres.net/


Romesco-sås:

1 vitlökshuvud
5 tomater
1 skiva vitt bröd
100 g skalade o rostade mandlar
50 g skalade och rostade hasselnötter
ca 1 dl olivolja
vinäger
2 tsk paprikapulver (helst spanskt)
salt, peppar
finhackad persilja

Baka tomater, vitlökshuvud och bröd i ugnen ca 200º tills mjuka och brödet en aning rostat.
Under tiden, stavmixa en nypa salt tillsammans med mandel och hasselnöt. Tillsätt de bakade vitlöksklyftorna (skalade förstås) och de skalade tomaterna. Fortsätt mixa samtidigt som du med en jämn stråle tillsätter en mild och god olivolja (t.ex. arbequina). Slutligen mixar man i den rostade brödskivan tillsammans med paprikapulver och en skvätt vinäger. Smaka av med peppar, (mera salt), och finhackad persilja.


5 feb. 2012

Montjuïc och kakteer

Dagens spanska ord:
Jardín = trädgård

Jardín Mossèn Costa i Llobera heter trädgården i Barcelona full med olika arter av kakteer. Den ligger vid foten av Montjuïc, gömd bakom hotell Miramar, inklämd mellan industrihamnen och toppen av Montjuïc, precis ovanför motorvägen bland de stora palmerna. Den är alltså lätt att missa men väl funnen så underbart vacker! En del av växterna var i går övertäckta med tyg som skydd mot den sibiriska kylan som under de senaste dagarna dragit över Europa. Taggiga växter vackert planterade i en lugn oas nästan mitt i stadens centrum (men ändå så långt därifrån), det är vad man hittar om man lyckas hitta fram till kaktusträdgården.

http://w110.bcn.cat/portal/site/MediAmbient/menuitem.0d4d06202ea41e13e9c5e9c5a2ef8a0c/?vgnextoid=3e7c57f113b6a210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&vgnextchannel=6de179583ad1a210VgnVCM10000074fea8c0RCRD&lang=en_GB






1 feb. 2012

Blåbärspaj med havre och mandelbotten

För ett tag sedan lyckades jag hitta frysta blåbär i en affär i Barcelona och köpte 1kg. Bra att ha i frysen om man vill baka blåbärspaj en dag, tänkte jag. Sedan har jag förstås glömt bort de där goda bären fram tills i dag (tänkte imponera på ett sällskap katalaner som kommer på lunch i morgon). Pajbottnen och den hemlagade vaniljsåsen är förberedd. I morgon behöver jag bara fylla pajskalet med de polska blåbären och serverar hela härligheten med den lena vaniljsåsen. Receptet hämtade jag från Bonniers kokbok, många äggulor, vaniljstång och grädde/mjölk. Det finns väl ingen i mitt hemland som inte vet hur man bakar en blåbärspaj... Om inte annat väcker det kanske vår- och sommarkänslorna till liv. Kanske kan behövas i ett snöigt Finland med många minusgrader.

Pajdegen är gjord från ett recept från min barndom. Det är en sötare variant som också innehåller havregryn och hackad mandel. PS. Som ni förstår så har den vackra julduken ingenting med dagens datum att göra. Bilden togs i Finland i julas.




Kronlunds pajdeg:
150 gr. smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1 dl havregryn
5 - 10 hackade mandlar

Arbeta först in smöret i mjölet. Tillsätt sedan socker, havregryn och mandel. Tryck ut i smord pajform och förgrädda ca 10 min. i 200º.
Fyll med blåbär, strö över några msk strösocker och grädda sedan färdigt i ugn ca 30 min.


Vaniljsås:
1 vaniljstång
1 dl grädde
2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker

Koka upp den urgröpta vaniljstången med grädden och mjölken, låt vila. Under tiden, vispa äggulor och socker pösigt, ca. 5 min. Ta upp vaniljstången och häll grädd- och mjölkblandningen över ägg- och sockerblandningen. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen och värm upp till 85º (tills första kokbubblan syns). Sila ner såsen i en kall skål, låt svalna och ställ sedan i kylskåp. Håller 1 - 2 dgr i kylskåp.

25 jan. 2012

Bar Lugo

Bar Lugo ligger på gatan Nou de la Rambla 152 i Poble Sec, Barcelona. Lugo är en stad i Galicien och Galicien är känd för sin "Pulpo a la Gallega", dvs. kokt bläckfisk med skivad potatis, toppad med flingsalt, paprikapulver och olivolja. Igen en gång ett spanskt recept där kvaliteten på råvarorna står i centrum. Varje tisdag och fredag serveras här galicisk bläckfisk och den brukar gå åt som smör i solsken. För att inte bli utan är det bäst att ringa och reservera några timmar innan lunch.
Bar Lugo är en mycket enkel kvartersrestaurang dit man går för att äta en god hemlagad lunch och inte för någonting annat. Ett galiciskt par driver restaurangen sedan årtionden tillbaka och frångår inte det traditionella, alltså klassiskt enkelt och utsökt gott!


Pulpo a la Gallega


Dukat för lunch

Bar Lugos enkla kök



18 jan. 2012

Madrid 24h

Veckans spanska ord:
Pasaporte = Pass

För visumansökan till Madagaskar bör passet vid utresedatum vara giltigt minst 6 månader. Mitt pass går ut om 5 månader, det upptäckte jag med förfäran häromdagen. Boende i Spanien kan jag bara förnya mitt pass i landets huvudstad eller på Mallorcas största ort Palma (förutom Finland då förstås). I fredags svängde jag snabbt förbi konsulatet i Barcelona, röstade på en presidentkandidat och beställde tid till ambassaden i Madrid. Efter en snabbsurfning på internet hade jag en biljett och i måndags lämnade jag in min passansökan i ett vintergrått och regnigt Madrid.

Under min 24-timmars visit hade jag tid för både söndagsmiddag och måndagslunch. Till middagen beställde mina Madridboende vänner en flaska Tagonius som kommer från Madrids egna vindistrikt, http://www.tagonius.com/. Enligt deras websida har Systembolaget vinet bland sitt sortiment, det enda spanska från Madriddistriktet. Min middagsvän påstår att Tagonius hör till hennes egen smakkategori "bläckpenna". Åtminstone jag har barndomsminnen av bläckpennans spets mot tungan...ingen dåligt liknelse (i positiv bemärkelse!).

TAGONIUS (Crianza 2005)


Nästa dag föll ett avkylt regn över Madrid och termometern visade 5 grader. Det kändes skönt att stiga in i Casa Manolo vid lunchtid (C/Orellanda, 17, Metro: Colón), en hemtrevlig och klassisk kvarterskrog rekommenderad av Madrids bästa guide! Lunchmenyn kostade 15€ och bestod av linssoppa med krutonger, torskröra med tomat och vitlök och ett glas vin. Till efterrätt åt jag "arroz con leche", en kall och sötad risgrynsgröt med kanel.


Casa Manolo

spanska livsnjutare

interiör



Linssoppa
Torsk med tomat- och vitlöksröra


8 jan. 2012

Bacaro

Gömd bakom saluhallen La Boqueria vid ramblan ligger den venetianska restaurangen Bacaro. Det är en liten och oansenlig lokal men de serverar underbara italienska rätter.

Den 16:e december drog en stark och isig vind in över Barcelona och det var precis då som jag i goda vänners lag slog mej ner vid ett bord på restaurang Bacaro. Vinden trängde sej delvis in genom den tunna dörren och kylde bordet närmaste dörren där vi satt, men Bacaro lyckades värma med sin snabba och vänliga service, en utomordentlig middag och en äkta italiensk atmosfär.

Det som syns på bilden är resterna av nötköttsterrin, i bakgrunden stekt lever med en riklig mängd stekt lök och polenta. De två resterande tallrikarna utanför bilden innehöll en ångad fiskrätt med oliver och en pastarätt med bläckfisk och tomat. Förrätterna bestod av Burrata med speck, ångkokta musslor med vitlök och tomat samt inlagda sardiner. Som vanligt när man är euforisk och kombinerar ett nytt och spännande ställe med utsökt mat och goda vänner är det lätt att man glömmer att ta bilder i just rätt stund...

rester från Bacaro


*Bilderna nedan har jag lånat från Time Out Barcelona.


Venetianska Bacaro, Barcelona


Bacaro, Barcelona

(La) carta = meny (n)
Vino = vin
copa = glas med fot
café solo = espresso
cortado = kaffe med en liten skvätt varm mjölk
café americano = svart kaffe (café solo utspätt med varmt vatten)
Muy bueno = mycket gott
Muy bien, gracias! = Mycket bra, tack!